Házi bagel posírozott körtével és erdei sonkával

A Házi bagel Hozzávalói 6 db bagelhez:
- 50 dkg liszt
- 10 g friss élesztő
- 280 ml kézmeleg víz
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
A főzővízhez:
- 10 liter víz
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál só
- A posírozott körtékhez:
- 2 db körte
- 1 üveg körte cider
- evőkanál egész koriander
- 1 evőkanál feketebors
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál frissen reszelt szerecsendió
Az összeállításhoz kell még:
- 12,5 dkg krémsajt
- 12,5 dkg kéksajt
- 15 dkg fekete-erdei sonka
- 10 dkg rukkola
Az élesztőt és a cukrot a meleg vízzel összekeverjük és hozzáöntjük a liszthez. A keverékhez adjuk még a sót is és az egészből szép lassan egy fényes, rugalmas tésztát dagasztunk. Másfél-két óra alatt duplájára kelesztjük, belisztezett gyúródeszkán lazán átgyúrjuk és kicsit kilapítva 6 részre vágjuk. Minden darabból kb. 20-25 cm hosszú hengert formázunk, amiknek a végeit vízbe mártjuk, majd az egyik tenyerünkön körbetekerve összesodorjuk a henger két végét. Az így kapott gyűrűket enyhén belisztezve és letakarva további fél órát kelesztjük.
A vizet a mézzel és a sóval felforraljuk és a megkelt tésztagyűrűket kettesével, oldalanként 30-30 másodpercig főzzük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire dobjuk. Megkenjük őket tojással, mindet meghintjük szezámmaggal vagy mákkal és 230 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, félúton megfordítva a tepsit. A forró bageleket egy konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
A körtéket megpucoljuk, aljukból egy keveset levágunk, hogy megálljanak egy lábasban. Felöntjük őket a ciderrel, hozzáadjuk a fűszereket és a sót és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.
A szendvicsek összeállításához a krémsajtot kikeverjük a kék sajttal és ezzel megkenjük a félbevágott bagelek egyik oldalát, rápakoljuk a sonkát, vékony szeleteket a posírozott körtéből, egy maréknyi olívaolajjal meglocsolt salátát és végül a bagel maggal szórt tetejét. Kész!
Forrás: streetkitchen.blog.hu