HamBurgerzsemle angol muffin tésztából, recept
A recept Paul Hollywood angol muffin receptje nyomán készült.
A HamBurgerzsemle angol muffin tésztából Hozzávalói 4 nagy zsemléhez:
- 30 dkg liszt
- 6 g porélesztő
- 6 g só
- 15 g cukor
- 15 g puha vaj
- 1 tojás
- 1,7 dl tej
A tetejére:
- 1 tojás sárgája
- 1 kiskanál hideg víz
- 2 kanál pirított szezámmag
Továbbá:
- liszt a nyújtáshoz
- 1 kanál olaj a kelesztőtál kikenéséhez
A tészta hozzávalóit dagasztótálba tesszük, majd jó alaposan kidagasztjuk. A tészta puha, selymes, rugalmas massza lesz. Kiolajozott kelesztőtálba öntjük, letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
A megkelt tésztát alaposan belisztezett deszkára borítjuk és pár mozdulattal újra gyúrjuk. Mivel a tészta eléggé lágy állagú hamar leragadhat, emiatt bőven szórjuk meg liszttel.
2-3 cm vastagra nyújtjuk, majd óriás pogácsaszaggatóval 4 kört szúrunk ki belőle.
Sütőpapíros tepsire ültetjük a tésztaköröket, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és további 30 percet pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 C fokra, a tepsi aljába egy kis edénykében vizet helyezünk el, hogy sülés közben gőz fejlődjön ki a sütőben.
A tojássárgát összekeverjük a vízzel, majd jól bekenjük vele a zsemlék tetejét. Megszórjuk szezámmaggal, vagy opcionálisan mákszemekkel és szép ropogós-pirosra sütjük.
A zsemlék puhák, édesek, teltebb ízűek, mint a hagyományosak.
Húspogácsával, vágott paradicsommal, uborkával, majonézzel tölthetjük őket.
Forrás: kisildi