HamBurgerzsemle angol muffin tésztából, recept

HamBurgerzsemle angol muffin tésztából, recept

 

A recept Paul Hollywood angol muffin receptje nyomán készült.

A HamBurgerzsemle angol muffin tésztából Hozzávalói 4 nagy zsemléhez:

  • 30 dkg liszt
  • 6 g porélesztő
  • 6 g só
  • 15 g cukor
  • 15 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 1,7 dl tej

A tetejére:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 kiskanál hideg víz
  • 2 kanál pirított szezámmag

Továbbá:

  • liszt a nyújtáshoz
  • 1 kanál olaj a kelesztőtál kikenéséhez

HamBurgerzsemle angol muffin tésztából
A tészta hozzávalóit dagasztótálba tesszük, majd jó alaposan kidagasztjuk. A tészta puha, selymes, rugalmas massza lesz. Kiolajozott kelesztőtálba öntjük, letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
A megkelt tésztát alaposan belisztezett deszkára borítjuk és pár mozdulattal újra gyúrjuk. Mivel a tészta eléggé lágy állagú hamar leragadhat, emiatt bőven szórjuk meg liszttel.
2-3 cm vastagra nyújtjuk, majd óriás pogácsaszaggatóval 4 kört szúrunk ki belőle.
Sütőpapíros tepsire ültetjük a tésztaköröket, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és további 30 percet pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 C fokra, a tepsi aljába egy kis edénykében vizet helyezünk el, hogy sülés közben gőz fejlődjön ki a sütőben.
A tojássárgát összekeverjük a vízzel, majd jól bekenjük vele a zsemlék tetejét. Megszórjuk szezámmaggal, vagy opcionálisan mákszemekkel és szép ropogós-pirosra sütjük.
A zsemlék puhák, édesek, teltebb ízűek, mint a hagyományosak.
Húspogácsával, vágott paradicsommal, uborkával, majonézzel tölthetjük őket.

 

Forrás: kisildi