Hagyományos Birkagulyás
Elkészítési idő:
120perc
- 1 kg birkalapocka
- 4 szelet füstölt szalonna (kb. 10 dkg)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 3 fej vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 db babérlevél
- 2 ágacska friss majoránna
- 4 db (kb. 80 dkg) krumpli
- 1 db birkalapockacsont
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 0.25 db zeller
- 1 fej vöröshagyma
- só ízlés szerint
- 1 csomag metélőhagyma
- zellerzöld ízlés szerint
Elkészítés:
A húst kifilézzük és félrerakjuk. Azután a csontot feltesszük főni hideg vízben, úgy, mint amikor csontlevest készítünk.
Közben megmossuk, megpucoljuk, majd kockákra vágjuk a sárga- és a fehérrépát, a zellert, valamint 1 fej vöröshagymát. Amikor a csontlé felforrt, beletesszük a zöldségeket, mérsékeljük a hőfokot, és lassú tűzön tovább főzzük.
A színhúst 2×2 cm-es kockákra vágjuk. A füstölt szalonnát, a fokhagymát,a vöröshagymát, a zöldpaprikát, valamint a paradicsomot összevágjuk. A szalonnát a bográcsba tesszük, és megpirítjuk. A kétféle hagymát megfonnyasztjuk a szalonnából kisült zsiradékon, majd beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, illetve a köményt. Mérsékeljük a hőfokot, és az alaphoz adjuk a kockákra vágott birkahúst. Lassú tűzön főni hagyjuk.
A burgonyát megpucoljuk, megmossuk és kockákra vágjuk.
Körülbelül 1 óra múlva, amikor a hús már kezd puhulni, az ételt sóval, 1-2 babérlevéllel és ízlés szerint majoránnával fűszerezzük. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, majd alacsony hőfokon lassan továbbfőzzük.
Az időközben elkészült csontlével felengedjük a gulyást, annyit adunk hozzá, hogy sűrű maradjon.
Míg fő a leves, a zellerzöldet és a snidlinget apróra vágjuk. Az elkészült gulyást mélytányérokba merjük, és azonnal tálaljuk. A metélőhagymával és a zeller zölddel díszítjük. Finom, ropogós héjú kenyeret adunk mellé.
A recept tápértéke:
696 kcal (2909 kJ),
31 g fehérje,
51 g zsír,
26 g szénhidrát