2020. november 11.

Select your Top Menu from wp menus
Habkönnyű Aranygaluska, recept

Habkönnyű Aranygaluska, recept

A Habkönnyű Aranygaluska hozzávalói 12 adaghoz

A tésztához

  • 50 g porcukor
  • 500 g liszt (BL55)
  • 50 g vaj
  • 40 g élesztő (friss)
  • 6 g só
  • 2 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
  • 240 ml friss tej
  • 2 db citrom héja lehet lime is
  • vanília esszencia vagy rúd

A szóráshoz, kenéshez

  • 220 g dió (darált)
  • 180 g kristálycukor
  • citrom reszelt héja
  • 400 g vaj

A tálaláshoz

  • vaníliasodó

A Habkönnyű Aranygaluska elkészítése:

A tésztához:

Langyosítsd meg a tejet, tedd bele a porcukrot és morzsold bele az élesztőt; takard le pár percre , hogy felfusson az élesztő. Közben keverd össze egy keverő tálban a többi hozzávalót ( liszt, olvasztott vaj, só, citromhéj, tojás, vanília esszencia vagy rúd). A felfuttatott élesztőt dolgozd össze az előzőekkel, homogén masszává. Hagyd kelni min. fél órát melegebb helyen.

Tipp: ne várd , hogy túl nagyra keljen a tészta, később az összeállítás közben – után is kelni fog!

A szóráshoz, kenéshez:

A diót a cukorral és a citromhéjjal keverd össze eggy tálkában. A vajat olvaszd fel egy külön  tálban a mikróban. Ha megkelt a tészta, akkor borítsd ki egy kilisztezett gyúródeszkára és nyújtsd kb: 1.5 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval vagy egy vékony falú pohárral szaggass ki kissebb holdacska formákat.

habkönnyű aranygaluska

Nem baj ha nem egyforma-szabálytalanok a holdacskák.

A Habkönnyű Aranygaluska Összeállítása:

egy kivajazott és lisztezett átlagos méretű tortaformában vagy tepsiben helyezd egymás mellé a holdacskákat ( kb 3 réteg lesz ennyi tésztából). A réteget locsold meg az olvasztott vajjal, úgy,hogy majd minden rétegre jusson; majd szórd meg bőven a diós keverékkel, hogy minden rétegre jusson. Majd ezeket ismételd meg miden rétegnél, amíg a hozzávalók el nem fogynak.

Amikor az utolsó rétegre is rákerült a cukros dió, akkor hagyd kelni még fél órát. Na ekkor fog igazán nagyra nőni a tészta. Majd 170 C fokos sütőben süsd 30-35 percig; fagyasztott szederrel és vanília sodóval szervírozd.

Habkönnyű Aranygaluska

habkonnyu-aranygaluska-recept

Jó étvágyat kíván a Pikantéria csapata!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Citromfüves rántott afrikai harcsafilé
Citromfüves rántott afrikai harcsafilé, recept

Az afrikai harcsa pont olyan hal, amilyet én szeretek. Nincs halíze és nincs benne szálka. A lazac és a fogas...

Close