2021. július 23.

Select your Top Menu from wp menus
Ha nincs időd házi szószra
Ha nincs időd házi szószra

Ha nincs időd házi szószra

A családi grillezést nem mindig előzheti meg szorgos előkészület, van, hogy percek alatt kell a rácsra ügyeskedni az ételt. Ilyenkor nincs idő a hosszan készülő házi szószok és pácok összedobására sem, de ettől még nem kell beérni az egyen ízű bolti készítményekkel.

Ma már nagyon sokféle minőségi BBQ szószt kapni készen is, de a tökéleteset megtalálni egyrészt nehéz, másrészt még ezek sem mindig mentesek az ízfokozóktól és a tartósítóktól. További problémát jelenthet az ízük és az állaguk, ami nem egyszer erős feljavítást igényel. Az ízükben nem túl egyedi, általában édes, füstös irányba eltolódó szószokat nem kell feltétlenül leírni, de ha minőségi ízélményre vágyunk, akkor érdemes ezeket pár apró adalékkal feldobni.

Nem kell méregdrága, és pláne időigényes eljárásokra gondolni, már két-három hozzávalóval is jelentős változás érhető el, ami nem jelent hosszas előkészületet. A készen kapható szószok felhasználásával megspórolt időből muszáj tehát elcsenni egy keveset, hogy egyedi és komplex ízesítést használhass. A szószhoz hozzáadott általunk ajánlott alapanyagok a éléskamrából kerülnek elő, tehát bármikor felhasználhatóak, még egy hirtelen jött vendégség sem lehet gátja a spontán sütögetésnek.

ha-nincs-idod-hazi-grill-szoszra

  • Ecetet használj, hogy a szósz túlzóan édes ízét mérsékeld. Ehhez a legjobb az almaecet vagy a rizsecet, amelyek nem túl savasak, így nem viszik el egészen más irányba az ízeket.
  • Erős paprikát vagy chili port, Erős Pistát akkor adj a készülő szószhoz, ha azt nem találod elég ütősnek. A kapható készítmények ritkán bizonyulnak nagyon erősnek, így erre házilag kell ráerősíteni.
  • Előfordulhat, hogy a cukrot is elő kell venned, ha a savanykás íz uralkodna a készítményben. A túlzott csípősséget is mérsékelheted méz, melasz vagy barna cukor hozzáadásával.
  • Csirke és hal készítésekor érdemes megfontolni a gyümölcsök hozzáadását. A (héj nélkül) pürésített gyümölcsök kellemes aromát adnak és savasságuk, édességük harmonikusabbá tesz szinte mindent.
  • Ha igazán egyedi ízekre vágysz, akkor kerülhet elő a sör, a tamarind vagy a füstölt alapanyag. Mindegyiknek erőteljes, egyedi íze van, amely meghatározza a szósz és a hús későbbi ízét, ezért ezeket ne vegyítsd egymással. A füstös íz, mondjuk paprika különösen akkor hasznos, ha gázgrillen készül az étel, de nem szeretnél lemondani erről az aromáról.

Forrás: grillreceptek.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
A STEAK kéreg képzésének rejtélye

A jó steak elkészítését komoly misztikum lengi körül. Mindenkinek van valami tuti tippje, egyéni trükkje, de pár dologban a sokat...

Close