GYÖMBÉRES -Zöldcitromos CSOKOLÁDÉKEKSZ

GYÖMBÉRES -Zöldcitromos CSOKOLÁDÉKEKSZ

HOZZÁVALÓK
TÉSZTA

  • búzafinomliszt 260 g
  • porcukor 150 g
  • kakaópor 90 g
  • sütőpor 1,5 g
  • vaj, kézmelegen 210 g
  • Tojás 1 db
  • étkezési só 2 tk. (csapott)

TÖLTELÉK

  • Fin carré fehér csokoládé 150 g
  • vaj 25 g
  • tejszín, 30-35%-os 50 g
  • Gyömbér, reszelve 1 ek.

Zöldcitrom, reszelt héja és pár csepp lé 2 dbA lisztet a porcukorral, kakaóporral és a sütőporral alaposan elkeverjük, át is szitáljuk. Keverőgépbe tesszük az átszitált keveréket, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vajat, tojást és a sót. (Keverőgép hiánya esetén lisztes kézzel alaposan összekeverjük az összetevőket.)

gyomberes-zoldcitrom-csoki-keksz

Homogén tésztát gyúrunk belőle, majd szorosan lefóliázzuk, hűtőszekrénybe tesszük.

Legkevesebb 30 percet pihentetjük, majd enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk.

5-6 cm átmérőjű kiszúróval (pogácsaszaggató) kör alakú tésztákat szaggatunk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített, 190 °C-os sütőben sütjük 10-12 percet. Melegen még puha, ahogy hűl, úgy lesz roppanós az állaga! Mindenképpen várjuk meg, amíg kihűl, csak ezután töltsük meg a töltelékkel!

TÖLTELÉK

A fehér csokoládét vízgőz felett a vajjal megolvasztjuk. Elég, ha csak éppen elolvad, nem szabad nagyon felhevíteni! Vékony sugárban hozzáöntjük a tejszínt, közben folyamatosan keverjük, hogy az olvadt vajas csokoládé majonézszerűen magába szívja a tejszínt. Ha szükségét érezzük, turmixolhatjuk is.

Ha szép homogén, fényes az állaga, zöldcitrom pár csepp levét, reszelt gyömbért, zöldcitrom reszelt héját teszünk hozzá. Lefóliázzuk, hűtőben hagyjuk 1-2 óra alatt kissé megdermedni.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A kekszek felére teszünk egy kis fehér csokis tölteléket, majd a kekszek másik felével összeillesztjük. Fogyasztás előtt célszerű néhány órát pihentetni, hogy egy kis nedvességet szívjon magába a tészta a töltelékből. Süteményes dobozban napokig eláll, a napok elteltével puhább, porhanyósabb lesz az állaga
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket

 

 Forrás: lidlkonyha.hu