GYÖMBÉRES -Zöldcitromos CSOKOLÁDÉKEKSZ

HOZZÁVALÓK
TÉSZTA
- búzafinomliszt 260 g
- porcukor 150 g
- kakaópor 90 g
- sütőpor 1,5 g
- vaj, kézmelegen 210 g
- Tojás 1 db
- étkezési só 2 tk. (csapott)
TÖLTELÉK
- Fin carré fehér csokoládé 150 g
- vaj 25 g
- tejszín, 30-35%-os 50 g
- Gyömbér, reszelve 1 ek.
Zöldcitrom, reszelt héja és pár csepp lé 2 dbA lisztet a porcukorral, kakaóporral és a sütőporral alaposan elkeverjük, át is szitáljuk. Keverőgépbe tesszük az átszitált keveréket, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vajat, tojást és a sót. (Keverőgép hiánya esetén lisztes kézzel alaposan összekeverjük az összetevőket.)
Homogén tésztát gyúrunk belőle, majd szorosan lefóliázzuk, hűtőszekrénybe tesszük.
Legkevesebb 30 percet pihentetjük, majd enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk.
5-6 cm átmérőjű kiszúróval (pogácsaszaggató) kör alakú tésztákat szaggatunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített, 190 °C-os sütőben sütjük 10-12 percet. Melegen még puha, ahogy hűl, úgy lesz roppanós az állaga! Mindenképpen várjuk meg, amíg kihűl, csak ezután töltsük meg a töltelékkel!
TÖLTELÉK
A fehér csokoládét vízgőz felett a vajjal megolvasztjuk. Elég, ha csak éppen elolvad, nem szabad nagyon felhevíteni! Vékony sugárban hozzáöntjük a tejszínt, közben folyamatosan keverjük, hogy az olvadt vajas csokoládé majonézszerűen magába szívja a tejszínt. Ha szükségét érezzük, turmixolhatjuk is.
Ha szép homogén, fényes az állaga, zöldcitrom pár csepp levét, reszelt gyömbért, zöldcitrom reszelt héját teszünk hozzá. Lefóliázzuk, hűtőben hagyjuk 1-2 óra alatt kissé megdermedni.
ÖSSZEÁLLÍTÁS
A kekszek felére teszünk egy kis fehér csokis tölteléket, majd a kekszek másik felével összeillesztjük. Fogyasztás előtt célszerű néhány órát pihentetni, hogy egy kis nedvességet szívjon magába a tészta a töltelékből. Süteményes dobozban napokig eláll, a napok elteltével puhább, porhanyósabb lesz az állaga
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: lidlkonyha.hu