Gyömbéres, narancsos sárgarépakrémleves
Hozzávalók 4 adag
» 3+2 dkg vaj
» 2 evőkanál olívaolaj
» 1 csokor újhagyma
» 1 kávéskanál őrölt kurkuma
» 2+2 cm friss gyömbér
» 5 szál sárgarépa
» 1 édesköménygumó
» 1 liter leszűrt zöldség, vagy szárnyas alaplé
» 1 narancs leve és héja
» 1 vaníliarúd magjai
» só
» bors
» Tetejére: chiliolaj
Elkészítés
A vaj és az olívaolaj keverékén üvegesre dinszteljük a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk az őrölt kurkumát, 2 cm frissen reszelt gyömbért, valamint a lereszelt sárgarépát. Átforgatjuk, majd beletesszük a finomra aprított édesköményt. Felöntjük a leszűrt alaplével, hozzáadjuk a narancs héját (egy-két nagyobb darabban) és levét, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Botmixerrel simára pürésítjük, a legvégén hozzáadunk még 2 dkg hideg vajat, ettől még selymesebb lesz az állaga. Végül belekeverjük a kikapart vaníliamagokat és a második adag reszelt gyömbért. A tetejére néhány csepp chiliolajat csepegtetünk.
+ Chiliolajat házilag is egyszerűen készíthetünk: felforrósítunk néhány evőkanál semleges olajat, ráöntjük egy teáskanál chilipehelyre, tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Forrás: izeselet.hu