Gyömbéres Lazac, Mentás kelbimbóval és babbal

Hozzávalók (6-8 személyre ):
- 1 db fél lazac, kb 1,6 kg
- 1-2 gyömbér
- 3 cikk fokhagyma
- só
- 1 ek cukor
- 6-8 ek szója szósz
- oliva olaj
- 500g zöldbab
- 500g kelbimbó
- húsos szalonna
- vaj
- menta
- só, koriander por,bors
Elkészítés
Lazacot elő kell készíteni a sütés előtt, megmosni majd a szálkákat eltávolítani belőle – szálirányba, hogy a hús ne roncsolódjon!
majd ez után szükséges elő készíteni a lazac pác levét: gyömbér lereszel, megsóz, mehet rá a szója szósz, fokhagyma apróra vágva majd olíva olaj, pici cukor.
Összekever és mehet rá a pácoló edényben levő lazac szeletekre, majd be a hűtőbe egy éjszakára vagy ennek hiányáéban legalább 20-25 percre a konyhapulton pihenhet.
Lehet serpenyőben is sütni, de ekkora adagot nem túl praktikus, így javaslom a tepsit – sütőben. Pácolás után tepsibe betesz , majd mehet be a sütőbe – alu fólia alatt 20-25 percig párol, majd ezt levéve 180 fokon süt még kb 15-20 percig. Aki Rosé-n szereti a lazacot, az ne fedje le alu fóliával, 20-25 perc alatt meg is sütheti.
Majd kész 🙂
Most pedig drága feleségem, igazán ízletes mentás – vajas és fűszeres zöldség körete következik: szalonnát vékony gyufa szálakra metél majd lepirít, közben hozzá add hozzá egy nagyobb kocka vajat, majd jöhetnek bele a megfőtt zöldségek, só, koriander, bors és jó sok friss menta levél. A főző vízbe bele lehet tenni a menta ág szárát.
Készítettem még a hal alapléből, – ami a tepsi alján összegyűlt – egy szószt: gázon serpenyőbe ezt beleönt, majd mehet bele tejfül vagy tejszín, mustár, csípős paprika – csínnnnnnnyán csak pikantériás legyen 🙂 felforral és kész
Jó étvágyat!
Forrás: Tommy, maga a site szerkesztője