Gyökérkenyér egyszerűen, recept

Gyökérkenyér egyszerűen, recept

Egy dolgot tudatosítani szeretnék mindenkiben, aki olasz ételeket próbál reprodukálni. Ezeket a fogásokat (nagy részben) a szegénység szülte, azokat az alapanyagokat használták, amikhez minden nehézség nélkül hozzáfértek. Tehát pl. a pizzaszósz semmi egyéb, mint passzírozott paradicsom, fokhagyma, olívaolaj. Ja, meg némi friss bazsalikom. Slussz.

Pontosan ilyen egyszerű a ciabatta elkészítése. És igen, az olívaolaj fontos összetevője, de két darabhoz összesen 3 evőkanálnyi kell, tehát egy kis üveg jó sokáig elég lesz.

Az alapötlet Maxtól volt, nyári élményeim alapján változtattam rajta.

Ja, és még egy információ: ezt a tésztát lehet használni pizzaalapként is. A fele mennyiséget egy órát kelesztjük, sok liszttel jó vékonyra nyújtjuk, ízlés szerinti feltétet teszünk rá, nagyon forró sütőben (min. 250 fok) max. 10 perc alatt készre sütjük.

Gyökérkenyér egyszerűen

A Gyökérkenyér egyszerűen Hozzávalói:

  • 50 dkg liszt (esetleg 10 dkg rozs – 40 dkg sima)
  • 74 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 tk só

 

Egy nagy tálban összekeverjük először a vizet az élesztővel, majd az olajjal, végül a sóval elkevert liszttel. Nem kell nagyon alaposan, elég fakanállal. Nedves ruhával lefedjük, egy éjszakát pihenni hagyjuk.

Bőven lisztezett deszkára borítjuk, a tetejét is megszórjuk liszttel, kicsit ellapogatjuk, téglalapalakú legyen. A két oldalát középre hajtjuk, majd hosszában félbevágjuk. Két akkora darab sütőpapírt levágunk, ami egy-egy hosszabb cipóformába belefér. A tésztákat párszor megtekerjük a saját tengelyük körül, majd átügyeskedjük őket a formába.

de ezt ki lehet hagyni. Ezalatt 250 fokra előmelegítjük a sütőt, addig sütjük, míg a héjuk világosbarna és ropogós lesz (kb. 30 perc, de figyelni kell).

Forrás: atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu