Grillezett zöldséges spagetti – Kapribogyós vajmártással
Hozzávalók:
- 1 szép nagy cukkini
- fél fej karfiol
- 2 fürt koktélpari
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 szál póréhagyma
- só, bors
- Kb. 5 ek. olívaolaj
- kb. 3 ek. kapribogyó
- kb. fél dl száraz fehérbor
- kb. 5 dkg vaj
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
A cukkinit közepesen vastag karikákra vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe dobjuk. Mehet utána a pici rózsákra szedett karfiol, a koktélparadicsom nyugodtan szárastul, a póréhagyma nagyobb darabokra vágva és a fokhagyma gerezdek héjastul, hogy ne égjenek meg. A zöldségeket sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal. Mehetnek is be a forró sütőbe, grill fokozatra (de aki teheti, grillezzen a kertben szabad tűzön, még istenibb lesz!).
Amíg a zöldségek sülnek, elkészítjük a kapribogyós vajmártást. Ehhez a bogyókat bedobjuk egy felforrósított serpenyőbe és egy picit pirítjuk, majd felöntjük egy kis borral. Amikor a bor alkoholtartalma elpárolgott, akkor hozzáadjuk a vajat, majd megborsozzuk (sózni nem kell, mert a kapribogyó elég sós). Ha a vaj egy picit elkezd barnulni, akkor le is vesszük a tűzről, adunk még hozzá rengeteg friss petrezselymet, ezzel a mártás el is készült.
A tésztát kifőzzük, majd összeforgatjuk a vajmártással, ekkor már érdemes egy picit megsózni.
A sült zöldségekből az ehetetlen részeket eltávolítjuk: a paradicsom szárát és a csumáját, illetve a fokhagymagerezdeket is kinyomkodjuk a héjából. A tészta tetejére pakoljuk a sült zöldségeket, meglocsoljuk bőven jó minőségű olívaolajjal és parmezán forgácsokkal díszítve tálaljuk.