Grillezett pirog sajttal

Grillezett pirog sajttal

Hozzávalók

  • 1 csomag pirog tészta
  • 400 g krumpli
  • 350 g cheddar sajt
  • 30 g vaj
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. A megpucolt és kockákra vágott krumplit tedd fel enyhén sós vízben főni.
  2. A megfőtt krumplit törd össze és ízesítsd sóval, borssal és mehet bele a lereszelt sajt is.
  3. A tésztát nyújtsd ki és a derelyevágóval szaggass ki köröket belőle. A tésztakörök széleit kend be vízzel és a tölteléket tedd középre, majd hajtsd félbe a tésztát.
  4. A félhold alakú pirogokat lobogó vízben főzd 3-5 percig, majd vedd ki, hogy leitathasd róla a vizet.
  5. Amíg szárad a tészta a grillt melegítsd elő közepes hőfokra és olvaszd fel rajta a vajat. Ehhez értelemszerűen ne rácsot, hanem grill lapot használj.
  6. Amikor a vaj elkezd habzani, mehetnek fel a grillre a pirogok. Itt pirítsd mindkét oldalát egy-egy perc alatt aranybarnára.
  7. Még melegen tálald őket, magukban előételként vagy mártogatóssal.

Extra tippek: 

  • A piroghoz a tésztát házilag is könnyen elkészítheted. Ehhez 250 g lisztet keverj, össze egy egész tojással, 170 g tejföllel, 60 ml olívaolajjal és egy csipet sóval. Dolgozd össze a hozzávalókat egynemű tésztává és pihentesd fél órát. Utána már jöhet is a nyújtás.
  • A legszebb pirog formát derelyeszaggatóval tudod elérni, ami egyszerűbbé teszi a töltést és a formázást is.