Grillezett pirog sajttal

Hozzávalók
- 1 csomag pirog tészta
- 400 g krumpli
- 350 g cheddar sajt
- 30 g vaj
- 1 csipet bors
- 1 csipet só
Elkészítés
- A megpucolt és kockákra vágott krumplit tedd fel enyhén sós vízben főni.
- A megfőtt krumplit törd össze és ízesítsd sóval, borssal és mehet bele a lereszelt sajt is.
- A tésztát nyújtsd ki és a derelyevágóval szaggass ki köröket belőle. A tésztakörök széleit kend be vízzel és a tölteléket tedd középre, majd hajtsd félbe a tésztát.
- A félhold alakú pirogokat lobogó vízben főzd 3-5 percig, majd vedd ki, hogy leitathasd róla a vizet.
- Amíg szárad a tészta a grillt melegítsd elő közepes hőfokra és olvaszd fel rajta a vajat. Ehhez értelemszerűen ne rácsot, hanem grill lapot használj.
- Amikor a vaj elkezd habzani, mehetnek fel a grillre a pirogok. Itt pirítsd mindkét oldalát egy-egy perc alatt aranybarnára.
- Még melegen tálald őket, magukban előételként vagy mártogatóssal.
Extra tippek:
- A piroghoz a tésztát házilag is könnyen elkészítheted. Ehhez 250 g lisztet keverj, össze egy egész tojással, 170 g tejföllel, 60 ml olívaolajjal és egy csipet sóval. Dolgozd össze a hozzávalókat egynemű tésztává és pihentesd fél órát. Utána már jöhet is a nyújtás.
- A legszebb pirog formát derelyeszaggatóval tudod elérni, ami egyszerűbbé teszi a töltést és a formázást is.