Grillezés az otthonodban – konyha

Grillezés – Sütés nagy hőfokon
A nagy hőfokon történő sütés frissensültek, szeletelt húsok és más, viszonylag kisméretű és porhanyós húsok elkészítésére alkalmas módszer, de használható szárnyasok, kolbász és halpogácsa, sőt még zöldség sütéséhez is. Mivel alig vagy szinte egyáltalán nincs szükség hozzá zsiradékra, sokan a rántás helyett a grillezést részesítik előnyben. A nagy lángon történő grillezésnél a hús gyorsan megpirul, míg a levek benne maradnak; kis lángon, szabályozható sütő esetében a húst lassabban, de alaposabban át lehet sütni.
Általános szabály, hogy grillezéskor a gázsütő ajtaját zárva kell tartani, a villanysütőét viszont nyitva; ettől függetlenül minden esetben olvassa el a gyártó utasításait.
A legjobb eredményt akkor éri el, ha a grillezendő élelmiszert kb. 8 cm magasan helyezi a hőforrás fölé, hacsak az nem vastagabb 5 cm-nél. Ez utóbbi esetben az étel jobban megsül, ha kissé magasabbra teszi, vagy csökkenti a hőt.
A hús legyen szobahőmérsékletű. Melegítse elő a sütőt, és a sütőrácsot kenje be olajjal, hogy megelőzze a leragadást. A grillezendő húsról vágja le a zsíros részeket, még az apróbbakat is nyisszantsa le, hogy a szélei sütés közben ne kunkorodjanak fel. A rágósabb húsokat 1-3 órával a grillezés előtt érdemes olaj, bor vagy ecet, gyógy- és fűszernövények keverékében pácolásnak alávetni. A sütési idő felénél forgassa meg az ételt; minthogy a villa esetleg megsérti a hús felső rétegét, ezért inkább használjon fogót vagy spatulát.
A fehér húsú halakat, mint a lepényhalat vagy a nyelvhalat, sütés előtt olvasztott vajjal vagy olajjal finoman kenje be és néhány csepp citrommal öntözze meg; sütés közben a zsiradékkal locsolja a halakat. A zsírosabb húsú halakat, nem kell bekenni és zsiradékkal locsolgatni. Óvatosan szúrja meg késsel a hal húsát – ha ropogós, akkor tálalható. A egészben sütött hal mindkét oldalát irdalja be három-négy helyen átlósan. A hő így egyenletesen járja át a húst, így nem reped meg. A vékony halszeleteket csak egyik oldalukon süsse meg.
Fiatal csirkét úgy grillezhet, hogy hosszában félbevágja, majd belsejével felfelé kb. 12-13 cm magasra helyezett sütőrácsra rakja. Egy-egy oldalát 15-20 percig süsse. Kenje be olvasztott vajjal vagy olajjal, és locsolgassa sütés közben, hogy ne száradjon ki a hús, és gyakran forgassa meg. Végül szúrja meg villával a húst, ha a leve már színtelen, az étel elkészült.
A hússal és hallal együtt zöldségek is grillezhetők, például félbevágott paradicsomok, gombafejek vagy cukkini szeletek. Kenje meg ezeket is olajjal, és csak a sütés vége felé tegye rá őket a sütőrácsra.
JAVASLAT Halgrillezéskor ne felejtse el alufóliával kibélelni a sütőedényt! A halszag ugyanis sokáig megmarad, a fólia pedig hatékonyabbá is teszi a sütést, mivel visszaveri a hőt.