Grill Tonhal saláta
Hozzávalók
- 4 szelet tonhal
- 140 ml olívaolaj
- 30 ml citromlé
- 45 ml balzsamecet
- 10 ml méz
- 4 g só
- 4 g bors
- 24 db újburgonya
- 8 db tojás
- 1 db lilahagyma
- 2 db paradicsom
- 220 g zöldbab
- 160 g olajbogyó
- 10 g mustár
Elkészítés
- Keverj el 15 ml citromlevet, 10 ml olívaolajjal. Ezzel a keverékkel kend meg a négy tonhal steaket, szórd meg 3 g sóval és borssal, majd pihentesd őket egy óráig.
- Eközben főzd keményre a tojásokat és blansírozd (főzd elő) a babot, majd hűtőben pihentesd ezeket is.
- A grillt melegítsd elő közepes hőfokra, és olajozd be a rácsokat.
- A krumplit vágd félbe, önts rá 10 ml olívaolajat és jól oszlasd el rajta. Ezután sózd és borsozd a krumplit, majd tedd fel a rácsra, vágott féllel lefelé. Néha megforgatva süsd a krumplit puhulásig. (Kb. 25 perc.) Ha megsült, ezt is tedd félre.
- Ezután jöhet a főszereplő, a tonhal. Tedd a szeleteket a rácsra és süsd készre őket 8 perc alatt. (Egyszer fordítsd meg a halat.)
- Amíg a hal sül, készítsd el gyorsan a vinegrette mártást. Ehhez keverd össze a balzsamecetet, a 15 ml citromlevet, a 120 ml olívaolajat, 1 g sót és ugyanennyi borsot, a mézet és a mustárt.
- A tálaláshoz használj zöldsalátát, amire helyezd a sült krumplit a karikára vágott lilahagymát és a paradicsomot. Rendezd melléjük a zöldbabot. A saláta tetejére pedig jöhet a tonhal. Köréjük jöhet a felvágott tojás és az olívabogyó.
- Végül a tonhalra önts a vingerette mártásból.
Extra tippek:
- Ebédnek és nagyétkűeknek akár két tonhalsteaket is számolhatsz egy étkezésre, de vacsorára (a laktató salátának köszönhetően) egy is elég lesz.
- Bármilyen mustárt használhatsz, de a mártás még finomabb, ha dijoni mustárt teszel bele.
- Ha teheted, használj nizzai (nicoise) olajbogyót, hiszen ez a saláta, azzal az igazi.