Grill pác

Grill pác

Akár a konyhai, akár a kerti grillsütőn grillezünk, az ételeket általában bepácoljuk és/vagy grillmártással tálaljuk. A grill pác különösen fontos szerepet játszik húsok előkészítésében, hiszen nem csupán ízesítésről van szó (mint halaknál, zöldségeknél), hanem a hús puhításáról is..

Grill pácok

Valójában négy alap grillpác létezik. Ezek a következők:

  • Marinád: általában folyékony ecetes-olajos pác, de ecet helyett lehet bort, citromlevet, vagy gyümölcslevet is alkalmazni. Zöldfűszerekkel, fűszerporokkal és egyéb fűszerekkel gazdagíthatjuk.
  • Máz: fűszerpor keverék vagy paszta, amivel bedörzsöljük az ételt 15-20 perccel sütés előtt.
  • Grill szósz: más néven BBQ szósz, egy sűrű, édes mártás, amely karamellizálódik a húson. A grillezés utolsó 5-10 percében kenjük az ételre. BBQ szósz receptek>>
  • Locsoló öntet: különböző folyadékok, amivel sütés közben locsoljuk az ételt – ez lehet pl paradicsom alapú szósz, sör, vagy maradék marinád

Mivel az ételt a grillsütőn vagy grill alatt sütjük meg, így néhány alapszabályt be kell tartani. Ezek röviden:

  • a pác ne legyen túl olajos (mert lángot kap)
  • a pácba ne tegyünk sót – 2 óránál hosszabb pácolás estén savas folyadékot sem (a húsból kiszívják a nedvességet)
  • a pácolást mindig üveg vagy kerámia tálban végezzük
  • a pácolás ideje a hús minőségétől, vágásától és vastagságától függ. Szárnyasokat 2-4 óráig ajánlott pácolni, marha, sertés és bárányszeleteket 2-6 órán át, halakat, rákokat 30 perc-1 órán át, zöldségeket 10-30 percig.
  • a magyarok általában túlpácolják a húsokat. Azonban ha túl sokáig hagyjuk a húst a pácban – a  fehérjék elkezdenek bomlani, a rostok mállóssá válnak, amely a hús ízét is negatívan befolyásolják.
  • további tippek a pácolás alapszabályairól (grillezéshez).
  • Figyelem: A pácolás csupán egy eleme a grillezésnek, fontos az alapanyagok minősége, a grillsütő megfelelő előkészítése és használata. Grillsütő tippek>>

Grill pác receptek húsokhoz

Az alábbi pácok ideálisak grill húsokhoz.

  • Alapmarinád: 1 salotta hagyma aprítva, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 dl fehérbor, 5 ek olívaolaj, fél citrom leve, őrölt bors.  A húsnak megfelelően adjunk hozzá 3 ek zöldfűszert –  csirkehúshoz passzol a tárkony és kakukkfű, sertéshez a zsálya és majoránna, bárányhoz a menta, oregánó és rozmaring
  • Olasz marinád: 2 ek kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek aprított petrezselyem zöld, 4 ek olívaolaj. Ideális minden húshoz.
  • Thai marinád: 1 zöldcitrom leve, 2 ek olaj, 1 fokhagyma préselve, 1.5 ek halszósz, 2 ek aprított koriander. Ideális nyársakhoz.
  • Thai csípős marinád: 2 ek szójaszósz, 1 zöldcitrom leve, 2 tk cukor, 2 tk halszósz, 1 chili aprítva. Ideális marhahús és sertéshúshoz.
  • Kínai marinád: 45 ml halszósz, 30 ml rizsbor, 15ml szezámolaj, 5 dkg cukor, 1 dkg préselt fokhagyma, 1 dkg reszelt gyömbér, 30 ml méz
  • Marokkói marinád: 2 ek harissza paszta, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 tk római köménymag, 1 ek olívaolaj, 2 ek aprított koriander. Ideális bárány és sertés szeletekhez.
  • Afrikai máz: 2 tk őrölt fahéj, 2 tk szegfűbors, 2 tk őrölt koriandermag, 1 tk  cayenne bors, őrölt bors ízlés szerint. Ideális bárány és sertés hús bedörzsölésére.
  • Angol máz: 1 ek Angol mustárpor, 1 ek barnacukor, néhány szál kakukkfű levelei. Ideális steak bedörzsölésére.
  • Indiai máz: 1 ek őrölt koriander, 1 ek őrölt római kömény, 1 tk garam masala, 1 tk csípős chilipor. Ideális bárány és sertéshúsokhoz.
  • Mustáros-mézes marinád: 2 ek francia mustár, 2 ek méz, 1 citrom reszelt héja és leve
  • Citromos-pikáns marinád: 1 citrom reszelt héja és leve, 2 zöldcitrom reszelt héj és leve, 1 ek méz, 1 ek olívaolaj, 1 tk őrölt koriander, 1 tk paprika, 1 tk őrölt római kömény, 1 ek aprított mentalevél
  • Fokhagymás-boros marinád: 3 ek balzsamecet, 3 ek Marsala bor, 2 ek citromlé, 2 ek aprított oregánó, 2 ek aprított bazsalikom, 4 gerezd fokhagyma préselve.
  • Narancsos marinád: 0.5 csésze friss narancslé, ¼ csésze szójaszósz, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 csipet őrölt szerecsendió. Ideális csirkecombokhoz.
  • Narancsos/balzsamos marinád: 4 ek balzsamecet, 3 ek narancslé,  1ek reszelt narancshéj, 0.5 tk cukor, őrölt bors
  • Steak marinád: 3 ek vörösborecet, 6 ek vörösbor, 2 ek szójaszósz,  6 ek olaj, 1 ek Worcestershire szósz,  1 tk cukor, 2 gerezd fokhagyma aprítva, 2 ek aprított petrezselyem, 2 ek egyéb friss zöldfűszer, bors

Grill pác receptek halakhoz

A halak, tenger gyümölcsi nem igényelnek hosszú pácolást (de sütést sem!) – sőt, a mediterrán konyhák többsége frissen, pác nélkül grillezi a halkat, amiket grillmártásokkal ízesítenek. Az ázsiai fűszerek különösen passzolnak grillezett halak és rákok mellé, zöldfűszer közül a snidling, petrezselyemzöld és a kapor az ideális társ. Íme néhány érdeke pác:

  • Általános marinád: 0.5 csésze fehér bor, 1 kis hagyma aprítva, 0.5 csésze szójaszósz, 3 ek víz, 1 fokhagyma aprítva, 2 ek barnacukor, őrölt bors, néhány csepp Tabasco
  • Mediterrán marinád: 0.5 csésze citromlé, 3 ek olívaolaj, 2 tk petrezselyemzöld aprítva, 2 tk bazsalikom aprítva, 1 tk oregánó aprítva, bors
  • Citromos marinád:  3 citrom leve, 2 fokhagyma préselve, 0.5 csésze aprított petrezselyemzöld, 3 ek olívaolaj
  • Chilis marinád: 3 ek barnacukor, 2 zöldcitrom friss leve, 1 chili aprítva, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek mogyoróolaj, 2 ek aprított koriander

Forrás: tutitippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük