2022. május 12.

Select your Top Menu from wp menus
Grill: faszenes – gáz – elektromos … melyiket válasszam?

Grill: faszenes – gáz – elektromos … melyiket válasszam?

Grill: faszenes – gáz – elektromos … melyiket válasszam?

A kerti partik szinte elengedhetetlen kelléke a grillezés. Nyílt tűzön az ételek ízesebbek és az sem utolsó szempont, hogy a kertben felállított grill körül sürgölődve a szakács sem kényszerül a konyha magányába. De a grillsütő beszerzésének szándéka önmagában még nem elég a biztos sikerhez. Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy milyen felhozatalból válogathatunk, és melyiknek milyen előnyei vannak.

Gázgrill

A grillkészülékek egyik legnagyobb csoportját alkotják a könnyen kezelhető, gombnyomásra indítható, gázzal működő sütők, melyek egyszerűségükkel nyerik meg legtöbb vásárlójukat. Gyorsan üzemkész állapotba hozhatók, a hőmérséklet-szabályozásuk megoldott, és elzárni is csak egy mozdulat őket. Karbantartásuk és összeszerelésük már jár némi kihívással, illetve a faszenes sütők füstös ízhatását is nélkülöznünk kell gázgrill esetében. Ezt esetleg extra lávaköves kiegészítőkkel megpróbálhatjuk pótolni, de a gázgrill inkább a gyors, tiszta munkát kedvelő sütögetőknek készült, a ráérős, előre tervező szakácsoknak nem feltétlen ez a legjobb választás.

grill-izzo-parazs1

Faszenes grill

Az igazi grillezők erre esküsznek, de használata némi rutint feltételez. Begyújtása, valamint a megfelelő sütési hő elérése hosszadalmas, és a hőmérséklet is kevéssé szabályozható. Összeszerelésük és kezelésük azonban jóval egyértelműbb, mint gázzal működő társaiké, áruk is barátságosabb, és a kezdeti kellemetlenségekért az elkészített étel kellemesen füstös íze mindenképpen kárpótol. Valamint problémamentes tisztán tarthatóságát sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Pellet és füstölő grill

Működési elvük a faszenes grillekhez hasonló, de mivel faszén helyett fát vagy fapelletet használnak, ezért jóval intenzívebb füstös ízt képesek az étel aromájához adni. A különféle fafajták eltérő ízhatást kölcsönöznek a sülteknek, így változatos ételek készíthetőek kizárólag a fák variálásával is. Az automatizált pellet grill használata önmagában nem bonyolult, de a sütési időre és a füst minőségére fokozottan ügyelni kell, különben a fáradságos munkának közel sem lesz tökéletes eredménye.

Elektromos grill

A többi grillel ellentétben tűz nélkül, a felmelegített fémlapok segítségével süti meg az ételeket, így beltéri használatra is ideális. Aki egész évben, a kinti hőmérséklettől függetlenül szeretné élvezni grillsütője szolgáltatásait, esetleg kert híján teraszon vagy lakásban kell baráti összejöveteleket tartania, annak kiváló választás lehet. Használata gyors és egyszerű. Csak elektromos áram szükséges hozzá, tisztítása semmilyen speciális megoldást nem igényel, és a sütési eredmény is majdnem azonnali. A füstös ízről azonban ebben az esetben is le kell mondani.

grill-izzo-parazs2

Hordozható kerti grill

Ha a méret a döntő, akkor a hordozható kis grillek jelenthetik a megoldást. Létezik belőlük faszenes és gázzal működő változat is, kis méretük és csekély súlyuk viszont közös. Nagy társaságok élelmezésére nem – vagy csak jelentős időráfordítással – alkalmasak, de szűk körű összejövetelekre, piknikekre vagy akár nyaralásra megfelelő választás lehet.

A grillsütők – már csak szezonális használatuk miatt is – tartós darabok, így a vásárlás előtti tájékozódás és a géppel szemben támasztott igények mérlegelése kiemelten fontos. Hiszen szerencsés esetben akár évtizedekig is híven szolgálhatja tulajdonosát egy gondosan kiválasztott és karbantartott grillsütő.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Grill party azoknak, akiknek nincs Türelmük

Ha valóban több funkciós grillre vágysz, ezeket ki ne hagyd! Az egyszerűbb, egy sütőfelülettel rendelkező grillek mellett bőven lehet kapni olyan...

Close