Gőzölgő bableves gazdagon

Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg füstölt hús
- 20 dkg szárazbab
- 2 szál sárgarépa
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- petrezselyemgyökér
- pirospaprika
- só
- bors
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 25 perc, főzés: 2 óra
Elkészítés:
A babot többször mosd meg, és még a főzés előtti napon áztasd vízbe, így gyorsabban megpuhul majd. Másnap a zöldségeket pucold meg, a répát vágd ketté hosszában. A füstölt húst kockázd fel, és tedd fel főni. Ha már félig puha, add hozzá a vöröshagymát, a babot, a répákat, és fűszerezd ízlés szerint. Szükség esetén önts még hozzá vizet. Fontos, hogy mindent ellepjen. Főzd körülbelül két óráig.
Ha a hús és a bab is megpuhul, forrósítsd meg az olajat, rakd bele a lisztet, és kevergetve pirítsd meg. Ha már van egy kis színe, nyomd bele a fokhagymát. Amikor a rántás világosbarna, húzd le a lángról, szórj rá egy kis pirospaprikát, és öntsd fel hideg vízzel. Majd add a leveshez, kevergesd egy kicsit, és hagyd még pár percig főni. Tálaláskor tejfölt is kínálhatsz hozzá.
Forrás: femina.hu