Gordon Ramsay – Rib eye (rostélyos) steak grillezett articsókával, recept és videó

A Gordon Ramsay – Rib eye (rostélyos) steak grillezett articsókával hozzávalói 2-3 főre:
- 1 kg marha rostélyos
- citrom
- 5-6 db articsóka
- só
- bors
- fehérbor ecet
- olíva olaj
- 2-3 ág rozmaring
- 2 – 4 cikk fokhagyma
- citrom
A marha rostélyost szorosan folpackba tekerjük, majd hűtőbe rakjuk, hogy picit lehüljön
Az articsókáknak a kölső leveleit kézzel leszedem, csak a szíve része maradjon ( amikor világos részhez érünk, akkor ok ) és késsel le kell vágni, meg kell hámozni az articsóka szárát is; majd egy félbe vágott citromba bele mártogatni a szárát és az articsóka fejét.
a művelet az articsókák blansírozásával folyatatódik: lábos,víz, citrom karika, articsóka szívek, fehérbor ecet, olíva olaj, só ,bors – mehet fel a tűzre. Blansírozzuk lobogó vízben 2-3 percig, majd mehet hideg víz alá, hogy a szép színe megmaradjon.
A hűtőből ki kell venni a rib-eye-t és a fóliával együtt fel kell vágni, hogy szép formája legyen -( kb 1,5-2 újjnyi vasgag szelet legyen). Serpenyő hevít, mehet bele az olíva olaj;k özben 2 cikk fokhagyma héjastól megtör és 1 ág rozmaringot is elő kell készíteni. Mehet a serpenyőbe a steak, de előtte alaposan sózd és borsozd. mindkét oldalát süsd szép aranybarnára, sőt a szélét is oldalanként kb 3 oerc; vagy attól függ mennyire átsülve szereted.
Míg pihen a steak:
Az articsókát meg kell grillezni nagy lángon egy serpenyőben, előtte sózd, borsozd és menjen a serpenyőbe az olíva olajra + szórj rá friss rozmaring leveleket. Ha kész, akkor tálalhatod.
Jó étvágyat kíván a Pikantéria csapata!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.