Gordon Ramsay – Isteni csokisfánk

Gordon Ramsay – Isteni csokisfánk

Hozzávalók:

12 fánkhoz

  • 5 dkg porcukor
  • 1,5 dl teljes tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg nem sózott vaj
  • 30 dkg liszt, és még egy kevés a hintéshez
  • egy csipet tengeri só
  • 2 tojássárgája
  • olajban sütéshez
  • 2-3 púpozott evőkanál malátapor a hintéshez

A töltelékhez:

  • 2,5 dl magas zsírtartalmú tejszín
  • 2-4 evőkanál folyékony méz ízlés szerint
  • 25 dkg apróra tört étcsokoládé
  • 6 dkg nem sózott, felkockázott, hideg vaj

Elkészítés:

gorson-ramsay-csokis-fank
Melegítsd a tejet a cukorral körülbelül öt percig, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Morzsold bele az élesztőt egy tálba, öntsd hozzá a tej felét, keverd el, majd tedd félre. Tedd vissza a maradék tejet melegedni, és add hozzá a vajat. Lassú tűzön melegítsd körülbelül három percig – vigyázz, hogy a tej fel ne forrjon.

Szitáld bele a lisztet és a sót egy nagy tálba, és formálj a közepében egy bemélyedést. Add hozzá a tojássárgákat, az élesztős tejet és a meleg tejet. Jól keverd el, a tál oldalairól is keverd bele a lisztet, hogy összeálló tésztát kapj.
Majd fordítsd rá a tésztát a belisztezett munkafelületre, és dagaszd néhány percig lisztes kézzel, amíg a tészta állaga sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragadós, hintsd meg egy kevés liszttel. Tedd egy tiszta, belisztezett tálba, takard le fóliával, hogy a tészta tetején ne képződjön hártya, és meleg helyen keleszd duplájára egy-másfél óra alatt.

Eközben készítsd el a tölteléket. Öntsd a tejszínt egy edénybe, ízlés szerint adj hozzá mézet, és melegítsd meg. Tedd a csokit és a vajat egy tálba, öntsd rá a tejszínt, amikor az már majdnem forr, és alaposan keverd el az egészet, amíg az állaga egyenletes, sima, fényes felületű nem lesz, de vízfürdő felett is elkészítheted.

Amint a tészta megkelt, ütögesd meg, és könnyedén gyúrd át belisztezett felületen. Nyújtsd ki belisztezett tésztanyújtóval körülbelül kétcentis vastagságúra, és formázz belőle téglalapot. Éles késsel vágd fel 12 kisebb téglalapra, helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és keleszd ismét 30-40 percig a duplájára. Így a fánkok könnyű, habos állagot kapnak a sütés után.
A maradék cukrot keverd el a malátaporral egy tálban, majd tedd félre. Öntsd az olajat olajsütőbe, és melegítsd fel 170 fokra, vagy egy nagy serpenyőt az egyharmadáig tölts meg olajjal, és addig hevítsd, amíg a beledobott kenyérkocka sercegni kezd, és 30 másodperc alatt aranybarnára sül.

Süss egyszerre több fánkot egyenletesen aranybarnára három-négy perc alatt, a hőfokot sütés közben állítsd be, attól függően, hogy a fánkok túl lassan vagy gyorsan sülnek-e barnára. Szűrőkanállal szedd ki a fánkokat az olajból, és forgasd bele őket a malátás cukorba.

A fánkok megtöltéséhez kanalazd bele a meleg csokitölteléket vékony csővel ellátott tortadíszítő tasakba. Fontos, hogy a csokikrémet még melegen töltsd bele a fánkokba, mert ha túlságosan kihűl, megszilárdul, és már csak nehezen lehet vele dolgozni. Helyezd a tasak csövét a fánkba, és óvatosan nyomd ki belőle a krémet.
Frissen az igazi!

Forrás: femina.hu