Forrás: gasztroangyal.hu
Gönygyölt, sült – Hasaalja szalonna
Hozzávalók :
- 1 darab bőrős, hasaalja szalonna egészben
- só
- őrölt bors
- őrölt kömény
- fokhagyma
Elkészítés:
A szalonna mindkét oldalát besózzuk és így érleljük a hűtőben 2-3 napig. A sótól enged majd egy kis levet, de ne öntsük le róla, hagyjuk benne a szalonnát.
Sütés előtt fűszerezzük. Ízlés szerint szórjuk meg a szalonnás felét őrölt borssal és őrölt köménnyel, majd ledarált fokhagymával kenjük meg és szorosan tekerjük fel, úgy, hogy a bőrös fele legyen kívül. Jó 5 centinként átkötözzük, néhány helyen nem túl mélyen beírdaljuk a bőrt, majd enyhén kizsírozott tepsibe helyezzük bele. Egy nagyon pici vizet önthetünk alá, hogy amíg nem sül ki elég zsír a szalonnából nehogy megégjen. 150-180 fokos sütőben körülbelül 5-6 órát sütjük. Amikor a bőre már szép ropogós és ha megszúrjuk akadálytalan megy bele a hústű, akkor már el is készült.