Gönygyölt, sült – Hasaalja szalonna

Gönygyölt, sült – Hasaalja szalonna

Hozzávalók :

  • 1 darab bőrős, hasaalja szalonna egészben
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • fokhagyma

 

Elkészítés:

A szalonna mindkét oldalát besózzuk és így érleljük a hűtőben 2-3 napig. A sótól enged majd egy kis levet, de ne öntsük le róla, hagyjuk benne a szalonnát.

gongyolt-sult-hasalja-szalonna

Sütés előtt fűszerezzük. Ízlés szerint szórjuk meg a szalonnás felét őrölt borssal és őrölt köménnyel, majd ledarált fokhagymával kenjük meg és szorosan tekerjük fel, úgy, hogy a bőrös fele legyen kívül. Jó 5 centinként átkötözzük, néhány helyen nem túl mélyen  beírdaljuk a bőrt, majd enyhén kizsírozott tepsibe helyezzük bele. Egy nagyon pici vizet önthetünk alá, hogy amíg nem sül ki elég zsír a szalonnából nehogy megégjen. 150-180 fokos sütőben körülbelül 5-6 órát sütjük. Amikor a bőre már szép ropogós és ha megszúrjuk akadálytalan megy bele a hústű, akkor már el is készült.

Forrás: gasztroangyal.hu