Gombás, Zöldborsós Marhahúsleves gazdagon
- 35 dkg sovány pörköltnek való marhahús, 2, 5 cm-es kockákra vágva
- 3 db durvára aprított vöröshagyma
- 28 dkg felszeletelt gomba
- 3 db felkarikázott sárgarépa
- 10 dkg árpagyöngy
- 1.5 liter mérsékelten sózott marhahúsalaplé
- 2.25 dl száraz vörösbor vagy paradicsomlé
- 14 dkg mélyhűtött zöldborsó
- 2 kiskanál frissen facsart citromlé
- bors ízlés szerint
Elkészítés
Egy nagyobb lábast bepermetezünk olajozóspray-vel, vagy kikenünk 1 kiskanálnyi olívaolajjal, és közepes lángon felforrósítjuk. Barnára pirítjuk benne a marhahúst, és háztartási törlőpapírral felitatjuk róla a zsiradékot.
A vöröshagymát, valamint a gombát a lábasba tesszük, és a maradék olajon aranysárgára pirítjuk. Visszatesszük a marhahúst a lábasba, majd hozzáadjuk a sárgarépát, az árpagyöngyöt, az alaplevet és a bort, ízlés szerint megborsozzuk, majd felforraljuk.
Mérsékeljük a lángot, és a levest – részben lefedve – 45 percig csendesen főzzük, amíg a hús és az árpagyöngy megpuhul. Beleszórjuk a zöldborsót, és fedő nélkül még 5 percig főzzük, amíg jól átforrósodik. Levesszük a lángról, belekeverjük a citromlevet, végül tálaljuk.
Tipp:
Marhahúsleves gombával és barna rizzsel: Az árpagyöngy helyett 17,5 dkg hosszú szemű barna rizst használunk. A marhahúst 35 dkg felkockázott, bőr nélküli, filézett csirkecombbal helyettesítjük.
Forrás: receptvarazs.hu