Gombás, Zöldborsós Marhahúsleves gazdagon

Gombás, Zöldborsós Marhahúsleves gazdagon

  • 35 dkg sovány pörköltnek való marhahús, 2, 5 cm-es kockákra vágva
  • 3 db durvára aprított vöröshagyma
  • 28 dkg felszeletelt gomba
  • 3 db felkarikázott sárgarépa
  • 10 dkg árpagyöngy
  • 1.5 liter mérsékelten sózott marhahúsalaplé
  • 2.25 dl száraz vörösbor vagy paradicsomlé
  • 14 dkg mélyhűtött zöldborsó
  • 2 kiskanál frissen facsart citromlé
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

Egy nagyobb lábast bepermetezünk olajozóspray-vel, vagy kikenünk 1 kiskanálnyi olívaolajjal, és közepes lángon felforrósítjuk. Barnára pirítjuk benne a marhahúst, és háztartási törlőpapírral felitatjuk róla a zsiradékot.

A vöröshagymát, valamint a gombát a lábasba tesszük, és a maradék olajon aranysárgára pirítjuk. Visszatesszük a marhahúst a lábasba, majd hozzáadjuk a sárgarépát, az árpagyöngyöt, az alaplevet és a bort, ízlés szerint megborsozzuk, majd felforraljuk.

 

Mérsékeljük a lángot, és a levest – részben lefedve – 45 percig csendesen főzzük, amíg a hús és az árpagyöngy megpuhul. Beleszórjuk a zöldborsót, és fedő nélkül még 5 percig főzzük, amíg jól átforrósodik. Levesszük a lángról, belekeverjük a citromlevet, végül tálaljuk.

marha-hus-leves-gomba

Tipp:

Marhahúsleves gombával és barna rizzsel: Az árpagyöngy helyett 17,5 dkg hosszú szemű barna rizst használunk. A marhahúst 35 dkg felkockázott, bőr nélküli, filézett csirkecombbal helyettesítjük.

Forrás: receptvarazs.hu