Gombás derelye, recept

Gombás derelye, recept

A Gombás derelye Hozzávalói 4 személyre:

  • 60 dkg krumpli,
  • 18-20 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál olaj,
  • só;

a töltelékhez:

  • 35 dkg gomba,
  • 1 hagyma,
  • 2-3 evőkanál olaj,
  • 2 evőkanál paprikakrém,
  • 5 dkg vaj,
  • petrezselyemzöld,
  • só, bors

 

A Gombás derelye Elkészítése:

1. A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd még langyosan meghámozzuk és áttörjük.
2. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, kevés sót, és egy kanállal elkezdjük beledolgozni a lisztet.
3. Mikor kanállal már nem tudjuk keverni, lisztezett felületre szedjük.
4. Annyi lisztet dolgozunk még bele, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

5. Az apróra vágott hagymát meg gombát az olajon megpároljuk, hozzáadunk 1 evőkanál paprikakrémet, petrezselyemzöldet, sózzuk, borsózzuk. Hűlni hagyjuk.
6. A derelyetésztát lisztezett felületen, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
7. 6x6cm-es négyzetekre vágjuk.
8. Mindegyik négyzet közepére 1-1 teáskanálnyi gombás tölteléket teszünk.

9. A négyzeteket félbehajtjuk, ügyelve, hogy a töltelék középen maradjon.
10. Lisztbe mártott villával a derelyék szélét lenyomjuk.
11. Enyhén sós vizet forralunk, beletesszük a derelyéket és addig főzzük, míg feljönnek a víz szénére.

12. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, belekavarjuk a megmaradt paprikakrémet meg a felvágott petrezselyemzöldet és beleforgatjuk a kifőtt derelyét. Azonnal tálaljuk.

Forrás: aledakonyhaja