Gombás derelye, recept
A Gombás derelye Hozzávalói 4 személyre:
- 60 dkg krumpli,
- 18-20 dkg liszt,
- 1 tojás,
- 1 evőkanál olaj,
- só;
a töltelékhez:
- 35 dkg gomba,
- 1 hagyma,
- 2-3 evőkanál olaj,
- 2 evőkanál paprikakrém,
- 5 dkg vaj,
- petrezselyemzöld,
- só, bors
A Gombás derelye Elkészítése:
1. A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd még langyosan meghámozzuk és áttörjük.
2. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, kevés sót, és egy kanállal elkezdjük beledolgozni a lisztet.
3. Mikor kanállal már nem tudjuk keverni, lisztezett felületre szedjük.
4. Annyi lisztet dolgozunk még bele, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
5. Az apróra vágott hagymát meg gombát az olajon megpároljuk, hozzáadunk 1 evőkanál paprikakrémet, petrezselyemzöldet, sózzuk, borsózzuk. Hűlni hagyjuk.
6. A derelyetésztát lisztezett felületen, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
7. 6x6cm-es négyzetekre vágjuk.
8. Mindegyik négyzet közepére 1-1 teáskanálnyi gombás tölteléket teszünk.
9. A négyzeteket félbehajtjuk, ügyelve, hogy a töltelék középen maradjon.
10. Lisztbe mártott villával a derelyék szélét lenyomjuk.
11. Enyhén sós vizet forralunk, beletesszük a derelyéket és addig főzzük, míg feljönnek a víz szénére.
12. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, belekavarjuk a megmaradt paprikakrémet meg a felvágott petrezselyemzöldet és beleforgatjuk a kifőtt derelyét. Azonnal tálaljuk.
Forrás: aledakonyhaja