gombafasírt recept
Végre itt található egy igazán ropogós és nagyon ízletes gombafasírt recept, ráadásul szép képekkel. Részletes folyamat leírás itt:
A gombafasírt recept Hozzávalói 6 személyre:
- 1,5 kg friss gomba – mezei csiperke, erdei csiperke, champignon, barna csiperke …
- 4 db zsemle
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- kacsazsír
- só
- 2 tk őrölt kömény
- 2 tk frissen őrölt bors
- 1-2 csokor friss petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
A gombafasírt recept Elkészítése:
-
A Zsemléket áztasd be, majd kinyomkodd ki, vagy saláta centrifugával hajtsd ki belőle a felesleges vizet
-
Végy elő egy tálat, a beáztatott zsemlékhez, mehet a 2 db tojás, bors, kömény, só és a kacsaszíron megfuttatott apróra vágott vöröshagyma és fokhagyma, majd jöhet az előre beáztatott és így a földtől vagy homok szemegtől megtiszított és felaprózott friss petrezselyem
-
Keverd össze, forró oljaban süsd ropogósra. Javaslom, hogy lassabb tüzet használj az elején, hogy a közepe is megsülhessen a fasírtnak; a sütés végén feljebb kapcsolahtod
Tipp, arra az esetre ha te szeretnél gombát szedni – így ismerheted fel a jó csiperkét:
- Erdei csiperke – Agaricus sylvaticus. Ez a gomba ehető. Syn.: Agaricus haemorrhoidarius; Agaricus fuscofibrillosus; fenyves csiperke; sötétszálas csiperke. Megjegyzés: Összevonva az Agaricus haemorrhoidarius (Lomberdei csiperke) fajjal.
- Kalap: 4-8 (10) cm széles, halványbarnás, felületén körkörösen elhelyezkedő sötétebb pikkelyekkel díszített, vékony húsú.
- Tönk: a kalaptól halványabb színű, karcsú, felülete végigfinoman pelyhes vagy hamvas, gallérja lelógó.
- Hús: vékony, vágásra többé-kevésbé erősen vörösödik. szagtalan vagy kellemes illatú.
- Előfordulás: VI-X; lomb- és fenyőerdőben, főleg luc és bükk alatt. Savanyú és bázikus talajon egyaránt nő. Hazánkban elterjedt, gyakori faj.
- Étkezési érték: ehető, jóízű gomba, de vékony húsa miatt nem kiadós.
- Hasonló fajok: barnapikkelyű csiperke, óriás csiperke, szélespikkelyű csiperke, ligeti csiperke, csoportos csiperke.
Forrás: miskolcigombasz.hu Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve (2008)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26) A leírást a forrás alapján átírta: Szűcs Béla (2014.06.26.)