Gombás rizspogácsa sütőtökös mártogatóssal, recept
A Gombás rizspogácsa sütőtökös mártogatóssal Hozzávalói:
- 15 dkg rizs,
- 20 dkg csiperkegomba
- ,1 hagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 tojás,
- 2 evőkanál zsemlemorzsa,
- 5 dkg sajt,
- só, bors,
- bazsalikom;
a mártogatóshoz:
- 25 dkg sütőtök,
- 2 dl paradicsomlé,
- 1 cikk fokhagyma,
- 3 dkg vaj,
- só,
- bazsalikom
A Gombás rizspogácsa sütőtökös mártogatóssal Elkészítése:
A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és csepegni hagyjuk. A hagymát apróra vágjuk és az olajon félig megdinszteljük. Míg a hagyma dinsztelődik, a gombát apróra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és együtt dinszteljük tovább, míg a keletkező leve elfő. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés bazsalikommal és hűlni hagyjuk.
Ha kihűlt, összekeverjük a rizzsel, a zsemlemorzsával, a tojással és pogácsákat formázunk a masszából. Sütőpapírral bélel tepsibe rakjuk, tetejükre kevés reszelt sajtot teszünk és előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a mártogatóst is. A sütőtököt szeletekre vágjuk és a sütőben megsütjük. Ha kész van, héjából kikaparjuk a tökhúst és villával összetörjük. A fokhagymát apróra vágjuk, a vajon kissé átforgatjuk, majd hozzáadjuk a tökhúst és felöntjük a paradicsomlével. Sóval és kevés bazsalikommal ízesítjük, majd felforraljuk. Melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható.
Megjegyzés: A rizspogácsákat készíthetjük úgy is, hogy megforgathatjuk zsemlemorzsában és kevés zsíradékon megsütjük. Tálalhatjuk feltétként főzelékek mellé, önmagában kiváló vacsora, vagy kis dobozban vihetjük tízórainak a munkahelyre is.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: Aledakonyhaja