Gesztenyés álomtorta (paleo), recept

Aki már fellapozta a Kifőztük novemberi számát, annak ismerős lehet ez a csodálatos gesztenye torta, valamint azt is tudja, hogy még tartogatok recepteket bőven a tarsolyomban december 24.-e előttre. Tudom, hogy milyen nagy fejtörést okoz a karácsonyi és a két ünnep közötti sütidömping megtervezése, és éppen ezért szeretnék minél több tippet adni.
Ez a torta garantáltan leveszi a lábáról még a paleo-antihívőket is, főleg ha gesztenye rajongókról van szó. Ez a háromszorosan is gesztenyés torta könnyű, szaftos, enyhén gesztenyés piskótát a selymesen krémes, mindent átható gesztenyés krém öltözteti fel, amelyet házi paleo csokoládé és egész gesztenye díszít. Tovább nem is szaporítanám a szót, a képek önmagukért beszélnek.
Mint az előző gesztenyés muffinnál is, ismét Édesanyámat illeti a dícséret, fantasztikus a mű!
A Gesztenyés álomtorta (paleo) Hozzávalói 30 x 35 cm-es tepsihez
a tésztához:
- 4 tojás
- 14 dkg darált mandula
- 6 dkg Maroni Lédig gyorsfagyasztott natúr gesztenyedara
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál rum
a krémhez:
- 3 tojássárgája
- 1,5 dl kókusztej
- 1 teáskanál agávészirup/méz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 25 dkg Maroni gyorsfagyasztott gesztenyepüré
- 2 evőkanál kókuszolaj
a díszítéshez:
- 12 szem egész Maroni hámozott egész gesztenye
- a paleo csokoládéhoz:2 dkg kókuszolaj
- 2 dkg kakaópor
- 1 dkg méz
Habverővel külön-külön fölverjük a tojásfehérjét és a -sárgáját, majd a sárgájába óvatosan beleforgatjuk a fehérjét. Hozzáadjuk a darált mandulát, a gesztenyét meg a szódabikarbónát, és óvatosan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben 175 fokon kb. 20 percig sütjük. Tortarácson hűlni hagyjuk.
Fölmelegítjük (nem forraljuk fel!) a kókusztejet az agávéval és vaníliakivonattal. Kézi habverővel fölverjük a tojássárgáját. Lassan, folyamatos keverés közben hozzáöntjük a meleg kókusztejet, majd visszatesszük a tűzre, és alacsony lángon krémesre főzzük. (A kókusztej sok zsírt tartalmaz, amely melegen folyékony halmazállapotú, ezért a krém folyékonyabbnak tűnhet annál, amilyennek szánjuk, de ez nem baj.) Amikor elkészül, jénai tálba öntjük, még kb. 5 percig kevergetjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Hozzáadjuk a kókuszolajat, beleteszünk 24 dkg gesztenyepürét, majd homogénre keverjük.
Meglocsoljuk a tortalapot a rummal, három egyenlő részre vágjuk, és úgy rétegezzük, hogy mindegyik lapot megkenjük krémmel. Körbekenjük a tortát a maradék krémmel, és egész gesztenyével, a maradék gesztenyepürével meg paleo csokoládéval díszítjük a tetejét. Az utóbbihoz összekeverjük a kókuszolajat, a kakaóport és a mézet.
Fogyasztás előtt pár órán át érni hagyjuk a tortát a hűtőben.
Forrás: pocakpanna