A Gesztenyekrémes tölcsérek Hozzávalói 12 tölcsérhez:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 5 dkg olvasztott, langyos vaj
- 3 dkg cukor
- csipet só
- 2 dkg friss élesztő
- 1,6 dl langyos tej
- 1 narancs reszelt héja
A töltelékhez:
- 25 dkg mirelit gesztenye
- 25 dkg mascarpone
- 1,5 dl tejszín
A külsejére:
- 1 tojás
- 5 dkg darált dió
- 1-2 kanál szezámmag
- 2 kanál cukor
- A díszítéshez:
- csokoládéforgács
A tészta elkészítéséhez szükségünk van a kereskedelemben kapható inox vagy esetleg otthon kartonpapírból tekert és alufóliával bevont tölcsérekre.
A Gesztenyekrémes tölcsérek Elkészítése:
A tejbe 1 kanál cukrot szórunk és belemorzsoljuk az élesztőt, pár perc alatt langyos helyen felfuttatjuk.
A lisztet keverőtálba szitáljuk, megsózzuk, belereszeljük a narancshéjat, beleütjük a tojást és apránként hozzáöntve az élesztős tejet alaposan kidagasztjuk. Végezetül beledolgozzuk a vajat is. Ha szükséges adhatunk még hozzá lisztet, a tészta selymes, nem túl lágy kell legyen.
Letakarva szobahőmérsékleten 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Deszkára borítjuk a megkelt tésztát, kissé átgyúrjuk, maj két részre osztjuk. Kinyújtjuk fél cm vastag téglalappá, melyből 1 cm széles szalagokat vágunk.
A szalagok egyik végét rácsavarjuk a tölcsér hegyére, majd körkörösen szépen feltekerjük az oldalára. Ha elfogy a szalag csípjünk még a következőből egy darabot.
Kissé meglapogatjuk, megkenjük felvert torjással és beleforgatjuk a cukros szezámos dióba. Egymás mellé helyezzük a tésztás tölcséreket a talpukra állítva, kevés távolságot hagyva közöttük.
180 C fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük, még melegen lehúzzuk a tésztatölcséreket a fémről és jól kihűtjük.
A krém hozzávalóit habosra keverjük, habzsák segítségével betöltjük a tésztatölcséreket és csokoládéforgácsba mártjuk a krémes végüket.
Forrás: kisildi