Garam Masala – (gyömbéres) CSOKOLÁDÉTORTA

Garam Masala – (gyömbéres) CSOKOLÁDÉTORTA

 

E Közben ott az íz a számban és vágyom rá, de annyi íz van még amit ki kell próbálni. Két füzetem van már tele receptötlekkel, és hiszem, hogy egyszer a végére érek. Lehet, hogy orvosolni kellene…
Az indiai fűszerként ismert garam masala, bizony nagyon passzol a keserédes étcsokoládéval. Először egy elvetemült ötletemnek tudtam be, de mint kiderült ismerik egy páran ezt a kombinációt. A foodpairing pedig feltette az i-re a pontot, mert létezik, és eszik, szóval annyira nem lehet megbotránkoztató. Vagy igen?
Nálam szoktak ilyenek történni, lekopogom sütit még nem kellett kidobni, de ha az utóbbi három évet nézem egyszer dobtam ki kókusztejes padlizsánragut a nagy kísérletezéseim közepette, mert annyira ehetetlenre sikerült. Kinyitom a polcot, aztán valami fűszert leemelek, így történt akkor is, bár először senkinek nem mertem elmondani mit raktam a tortába:

GARAM MASALÁS CSOKOLÁDÉTORTA GYÖMBÉRES KRÉMKARAMELLEL

  • 125g vaj
  • 175g 70% étcsokoládé
  • 50g cukor
  • 50g muscovado cukor
  • 3db tojás
  • 40g mandulaliszt
  • 1tk frissen reszelt gyömbér

gyomber-garam masala-csokolade-torta1

A tortaformát kivajazzuk és 170 fokra állítjuk a sütőt. A vajat a csokoládéval vízgőz felett felolvasztjuk. A tojások sárgáját először a sima cukorral habosra keverem, majd folyamatosan hozzáadom a muscovado cukrot, és vékony sugárban a vajas csokoládét. (A vajas csokoládékeverék ne legyen túl meleg, mert összeugrik a tojássárga). Hozzáadjuk a mandulalisztet és a reszelt gyömbért. És két részletben a felvert tojásfehérjét. Körülbelül 40 percig sütjük, ha túl erős a sütőnk vegyük le a hőt 160fokra.
Hagyjuk kihűlni a tortát, és óvatosan vágjuk ketté.Vagy készíthetünk apróbb tortácskákat és akkor lehet három emeletes is, mivel nincs benne liszt, se sütőpor, ezért nem szabad nagyon magasra tölteni a tésztával a tortaformát (kb. 3-4cm), különben nagyon nehezen sül meg. A legjobb ha a kész tortát hagyjuk állni folpackba tekerve egy éjszakát a hűtőben.

Garam masaláskaramell:

  • 70g cukor
  • 175g tejszín
  • 1tk garam masala
  • 10g glükóz
  • 25g szobahőmérsékletű vaj
  • 120g összetört tejcsokoládé (min. 33%)

A tejszínt a glükózzal és a fűszerrel felforraljuk. A cukrot karamellizáljuk egy magas falú edényben. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a vajat, és óvatosan felöntjük tejszínnel. Újraforraljuk (elég sűrű lesz, nem kell egyáltalán visszaforralni) . Végül összetört tejcsokoládéra öntjük. Hagyjuk állni 1-2 percet, utána keverjük át egy spatulával, és turmixoljuk.

gyomber-garam masala-csokolade-torta

Ez már szinte itt egy kőbe vésett recept a blogon. Lehet hogy nevet tévesztettem. Lehetne karamell&pisztácia. Vagy most épp csak ezt a korszakomat élem.

Visszatérve a krémre, ha kihűlt, fedjük le folpackkal és tegyük be a hűtőbe. Most, hogy nyár van vegyük ki egy órával a tortát és a karamellt. A karamell pont annyira lágy lesz, hogy könnyen kenhető legyen, a torta pedig könnyen vágható lesz. Télen viszont hagyjuk kint egy éjszakát lefedve a konyhapulton a krémkaramellt.

Szeretnéd a legjobb recepeteket, szeretnél naprakész lenni? : a FaceBookon , itt találsz minket

 

 Forrás: angelastaste.blogspot.hu