Fűszeres karaj édesburgonyával – recept

Fűszeres karaj édesburgonyával – recept

A Fűszeres karaj Hozzávalói:

  • 1 kg rövidkaraj (csont nélküli)
  • só, bors
  • szárított oregánó
  • kevés olaj
  • 1 kg édesburgonya
  • 5 fej lila hagyma
  • 10 dkg vaj
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • só, bors
  • fél kg burgonya

1. A húst megmossuk, lecsepegtetjük.
2. Egy nagyobb vágódeszkára fűszerágyat készítünk: megszórjuk sóval, borssal és szárított oregánóval. Ráhelyezzük a húst, és kicsit megnyomkodjuk, hogy rátapadjon a fűszer. Félretesszük a húst, újra elkészítjük a fűszerágyat a vágódeszkán és a hús másik oldalát is ráfektetjük és befűszerezzük ezzel a módszerrel.
3. Egy tepsibe kevés olajat öntünk és betesszük a sütőbe, amelyet 200 fokosra melegítünk. 2-3 perc elteltével kivesszük a tepsit és belehelyezzük a húst és visszatoljuk a sütőbe.

Fűszeres karaj
4. Kb. 1 órán át sütjük 200 fokon, közben félidőben saját szaftjával meglocsoljuk. 35-40 perc elteltével alufóliával lefedjük, hogy ne égjen meg a teteje. Ha elkészült, jénai edénybe rakjuk a húst és letakarva 10 percig pihentetjük. Vékonyra szeletelve tálaljuk.

5. Az édesburgonyát és a klasszikus burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk, a lila hagymát meghámozzuk és felnegyedeljük. A fokhagymát gerezdekre szedjük és meghámozzuk.
6.  Egy nagy tepsibe beletesszük a vajat és sütőbe toljuk, amit 200 fokra melegítünk. Ha a vaj már félig megolvadt, kivesszük a sütőből és beleszórjuk az édesburgonyát, a krumplit, a lila hagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és átforgatjuk, hogy a vaj minél több helyen érje.
7. Sütőbe toljuk és 200 fokon kb. 50 percig sütjük. Félidőben kicsit megforgatjuk, hogy ne égjen le az alja.

 Forrás: csakapuffin.cafeblog.hu