2021. július 28.

Select your Top Menu from wp menus
Fűszeres fokhagymás házi sajt, recept

Fűszeres fokhagymás házi sajt, recept

Story Highlights

  • Már sokan kérdezték lehet-e bolti tejből készíteni tehéntúrót , nekem sikerült ezért most megosztom veletek hogyan is készítettem el , egy picit a nagyanyám receptje egy picit az én elgondolásom szerint ,de végül is a lényeg hogy a válaszom igen lehet készíteni bolti tejből de nem abból amelyik 6 hónap garanciában van mert az meg sem alszik :).

Ez a sajt is 2 liter tehén tejből készült , fromasé tabletta használatával . Nagyon sokan kérdezték hogy honnan lehet beszerezni a tejoltót .Európa egyik legnagyobb gyártója egy holland cég és a Chy max nevű tejoltót forgalmazzák , amit minden országban meg lehet vásárolni az állatpatikákban .

Ez egy folyékony tejoltó és 10 ml –is csomagolástól a nagy kiszerelésig kapható , elég reális áron . De térjünk vissza a sajt készítésére tehát a két liter tejet felmelegítettem 45 fokra hozzáadtam a tejoltót ,összekevertem és hagytam 30 percet amíg megalvadt, ekkor összevágtam kb 2 cm –es kockákra majd hagytam még 15 percet hogy a savó ellepje .Ekkor vettem egy nagy gézkendőt és ebbe átszedtem az alvadékot majd összekötöttem és felakasztottam 1 órát hogy a savó csepegjen ki belőle .Amikor odatelt az idő akkor elővettem kibontottam és ismét 1 cm –es darabokra vágtam majd megint vissza akasztottam hogy szikkadjon .

fuszeres-fokhagyma-hazi-sajt-recept1

Addig 2 cikk fokhagymát lereszeltem , egy negyed pirosparikát apró kockákra vágtam , és egy csipetnyi kaprot is apróztam még a lapítón . Megint elővettem a gézből kibontottam ,és ismét felvágtam apró kockákra egy edénybe raktam ahol összekevertem az apróra vágott dolgokkal , raktam belé egy kiskanál sót és mégegyszer elkevertem majd a gézbe visszaraktam , és még egy órára felakasztottam ,hagytam csepegni .Amikor lecsepegett ekkor beleraktam egy kilyuggatott tejfölös vederkébe és egy 3 kilós súllyal megnyomtattam és ott tartottam kb 8 órán keresztül . Leakasztottam kibontottam és a hütőbe téve érleltem 6 hétig . Az eredményt láthatjátok ,és nagy kár hogy nem tudok mindenkinek kóstolót küldeni belőle , de akinek kedve van hozzá elkészítheti mert nagyon finom amikor be van érve , és a finom rozé borocskát iszogatod mellé 🙂

 
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

 

Forrás: szekely-kukta.webnode.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Miccs ( … ahogy én készítem ) – Mititei – A román konyha jellegzetes étele, recept

  Mivel ennek a receptnek az elkészítése 3 nap alatt történik a ráfordított munkaidő viszont alig 2-2,5 óra ,én ezt...

Close