Fűszeres BárányGombóc – Medvehagyma Pestóval

Fűszeres BárányGombóc – Medvehagyma Pestóval

Hozzávalók:

  • 2 ek étolaj
  • 2 salotta vagy 1 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk édeskömény mag
  • 1 tojás
  • 1/2 kg darált báránylapocka
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 ág rozmaring lecsipkedett levelei
  • 1 tk magos mustár
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • bors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 3 dkg hideg vaj
  • 40 dkg burgonya
  • 4-5 sárgarépa
  • 30 dkg ceruzabab vagy zöldbab
  • 10dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom leve

A finomra vágott hagymát és fokhagymát az édeskömény maggal serpenyőben, kevés olajon lepirítjuk. Áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a húst és a többi hozzávalót, jól összedolgozzuk. Gombócokat formázunk belőle és közepesen forró serpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük őket. Végül felöntjük a borral és azt sűrűre forraljuk. Kevés vajat adunk a mártáshoz tálalás előtt.

A zöldségeket egyformára vágjuk: a burgonyát hasábokra, a sárgarépát és a retket ketté. A burgonyát forrásban lévő, sós vízben puhára főzzük. Ugyanebben a vízben éppen csak leforrázzuk, a sárgarépát, a zöldbabot és a retket, hogy ressre főjjenek. A zöldségeket lecsepegtetjük. Egy srepenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a kissé megroppantott fokhagymagerezdeket  és 1 percig pirítjuk. Belefacsarjuk 1/2 citrom levét, sózzuk borsozzuk és beleforgatjuk a zöldségeket.

 

Medvehagyma pesztó

  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 10 dkg mandula
  • dkg  finomra reszelt parmezán
  • kb. 1 dl extra szűz olívaolaj

fuszeres-barany-gomboc-medvehagymas-peszto
A medvehagymát megmossuk, szárazra töröljük és feldaraboljuk. Turmixgépbe tesszük a mandulával és a parmezánnal, az olajat folyamatosan adagolva addig turmixoljuk, míg egészen selymes lesz. Befőttesüvegbe töltjük, a tetejére 1/2 cm olívaolajat töltünk. Hűtőben tároljuk.

Tálaláskor a húsgombócokat meglocsoljuk a vajas-boros mártással, mellékanalazzuk a zöldségköretet és egy kis medvehagyma pesztót.