Füstölt lazac ( a lazac füstölés folyamata )

Füstölt lazac ( a lazac füstölés folyamata )

Ítt olvashatod a tuti , házi lazac füstölés folyamatát. Februárban gondoltam egyet és kitaláltam, hogy bizony én lazacot fogok füstölni.  A Lazac füstölés művelete ezután már adta magát.

A Füstölt lazac ( a lazac füstölés folyamata ) és hozzávalói:

Először a pácot – sózást találtam ki, melyhez alu tálcát használtam alátétként. A pác sóból, fehér borsból és őrölt koriánderből állt. Három napig hagytam a sós pácban, majd folyó víz alatt le mostam a nagy filéket. Használhatsz sóoldatot is, akkor kevesebb vizet fog veszíteni a hal húsa.

Füstölt lazac ( a lazac füstölés folyamata )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A füstölőre nem költöttem, a kerti épített grillt használtam, melyre vágtam két alkalmi ajtót. Hideg füstölést alkalmaztam, a tűztér egy beton elemmel és ráccsal van elválasztva a grill avagy a füsttértől. Akácfa fűrészporral füstöltem, persze jó más nemesebb fa is: bükk, fűz, cseresznye, … .

Füstölt lazac ( a lazac füstölés folyamata )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Három napig füstöltem a halacskákat ( napi 7-8 óra ), mely közben nagyon szép színt kapott a lazac felülete. Itthon nem nagyon jöttek a közelembe feleségem és gyermekeim, … valamiért kerültek 🙂

Íme a füst és a rács alatt a tűztér:

Füstölt lazac ( a lazac füstölés folyamata )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alu tálcák aljait kilyukasztottam, amennyire csak lehetett, hogy a füst szépen átjárhassa a halakat. Naponta kétszer raktam meg a füstölő tálcát fűrészporral, reggel és este.

Füstölt lazac ( a lazac füstölés folyamata )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok füstöléssel, bealudt tűz újra rakásával járt a művelet, de megérte. Nagyon szép és még finomabb lett a végeredmény , maga a magyari módon készült, eredetileg norvég „rökt lax” .

Füstölt lazac ( a lazac füstölés folyamata )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Füstölt lazac ( a lazac füstölés folyamata )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kellemes nyálcsorgatást kívánok minden kedves, lelkes érdeklődőnek. Kívánom, hogy minél többen kipróbáljátok a hideg füstölést és nagy örömet leljetek benne.

! Jó étvágyat, kalandra fel !

Forrás: Tommy, maga a szerző