Füstölt kolbász: sokan azt mondják, hogy tudnak készíteni, de ettem én már sok rossz beltartalmú vagy rosszul füstölt kolbászt. Persze voltak e mellett jó élmények is. Ez a recept biztosan be fogja váltani mindenki minőségi füstölt házi kolbász igényét. Fontos szempont: alapanyag, fűszerezés, pihentetés, füstölés, tárolás

Előkészítés | 1 óra |
Pihentetés | 1-2 hét |
Mennyiség |
kg
|
Hozzávalók
- 10 kg bőr nélküli császárhús lehet több féle nemes sertés húst is keverni: lapocka, karaj, tarja - azonban mindig oda kell figyelni a szalonna/hús - 30%/70% arányra. A bőr nélküli császárhússal kb ezt az arányt éred el
- 250 g édes Paprika ha csípőset szeretnél készíteni akkor 210 g édes és 60 g csípős peprika kell bele
- 200 g fokhagyma
- 30 g őrölt bors
- 15 g őrölt kömény
- 5 g egész kömény
- 10 g szerecsendió
- 20 g fehérbors
- 10 g porcukor kiemeli az ízeket - fűszereket
- 200 g parajdi só
- 1 cs bél
Hozzávalók
|
![]() |
Elkészítés
- Először is a beszerzett húst hagyd egy nagy edényben, szoba hőmérsékleten pár óra hosszat pihenni. Könnyebb lesz vele dolgozni
- Daráld le a húst nagyobb lyuknagysággal
- Alaposan mérd ki a fűszereket egy kölön edényben / tárázd be a mérleget az edény súlyával
- Keverd össze a ledarált húst és a fűszereket. Többször át kell forgatni / gyúrni kézzel. Javaslom egy kis forró víz hozzáadását is - könnyebb lesz tölteni a bélbe a kolbászhúst
- Kolbásztöltővel töltsd be a bélbe és ízlés szerint párazd a kolbászt ( hosszúságra gondoltam). Ha szükséges tűvel szurkáld meg a kolbászt, hogy az esetleges levegő távozhasson a bél alól
- Egy éjszakát hagyd a kolbászt függesztve pihenni. Akár a füstölőben is pihenhet - fontos, hogy ez nov - feb között lehet csak!
- Másnap elkezdődhet a füstölés. Én minőségi - nem szemetes, földes, ... - akác fűrészport szoktam használni, de lehet bükköt is vagy keverni. Először kis tüzet gyútok, majd ezt leégve szorom rá és mellé a fűrészport. Kb 3 napot füstölöm, de ezt majd a kolbász színe is menet közben el fogja dönteni