Füstölt kolbász: sokan azt mondják, hogy tudnak készíteni, de ettem én már sok rossz beltartalmú vagy rosszul füstölt kolbászt. Persze voltak e mellett jó élmények is. Ez a recept biztosan be fogja váltani mindenki minőségi füstölt házi kolbász igényét. Fontos szempont: alapanyag, fűszerezés, pihentetés, füstölés, tárolás

Print Friendly, PDF & Email
Recept nyomtatása
Füstölt kolbász
Ezt a minőségi alapanygokat tartalmazó Füstölt kolbász receptúrát követve biztosan nagyon szép, kellemes ízű füstölt kolbászt fogsz készíteni. Különösen oda figyelek a recepten a pihentetés és a füstölés fontosságára is.
füstölt kolbász
Előkészítés 1 óra
Pihentetés 1-2 hét
Mennyiség
kg
Hozzávalók
Előkészítés 1 óra
Pihentetés 1-2 hét
Mennyiség
kg
Hozzávalók
füstölt kolbász
Elkészítés
  1. Először is a beszerzett húst hagyd egy nagy edényben, szoba hőmérsékleten pár óra hosszat pihenni. Könnyebb lesz vele dolgozni
  2. Daráld le a húst nagyobb lyuknagysággal
  3. Alaposan mérd ki a fűszereket egy kölön edényben / tárázd be a mérleget az edény súlyával
    füstölt kolbász
  4. Keverd össze a ledarált húst és a fűszereket. Többször át kell forgatni / gyúrni kézzel. Javaslom egy kis forró víz hozzáadását is - könnyebb lesz tölteni a bélbe a kolbászhúst
  5. Kolbásztöltővel töltsd be a bélbe és ízlés szerint párazd a kolbászt ( hosszúságra gondoltam). Ha szükséges tűvel szurkáld meg a kolbászt, hogy az esetleges levegő távozhasson a bél alól
    kolbász töltés
  6. Egy éjszakát hagyd a kolbászt függesztve pihenni. Akár a füstölőben is pihenhet - fontos, hogy ez nov - feb között lehet csak!
    füstölt kolbász
  7. Másnap elkezdődhet a füstölés. Én minőségi - nem szemetes, földes, ... - akác fűrészport szoktam használni, de lehet bükköt is vagy keverni. Először kis tüzet gyútok, majd ezt leégve szorom rá és mellé a fűrészport. Kb 3 napot füstölöm, de ezt majd a kolbász színe is menet közben el fogja dönteni
    füstölt kolbász

Kommentek