Fügés-konyakos bonbon, recept

A legújabb kedvenc, a fügés-konyakos bonbon. Talán az a titka, hogy konyakba áztatott aszalt füge az aprítás ellenére is megtartja magos állagát, ettől a töltelék ropogós lesz és igazán különleges. Nem kell hozzá friss gyümölcs, télen is készíthető, a fügét viszont érdemes legalább egy éjszakára beáztatni, hogy kellően alkoholos íze legyen.
Bónuszként meg lehet inni a fennmaradó fügés konyakot – ez a legjobb az egészben – egyszerűen isteni finom :)!
A recept a Kifőztük magazin novemberi számában is megtalálható.
A Fügés-konyakos bonbon Hozzávalói (24 darabhoz)
a fügés töltelékhez:
- 80 g aszalt füge
- 1 dl konyak
- 60 g tejcsokoládé
- 40 ml habtejszín
a csokiburokhoz:
- 200 g étcsokoládé
- 2 g porított kakaóvaj
A Fügés-konyakos bonbon Elkészítése:
Az aszalt fügét apró darabokra vágjuk, zárható üvegbe rakjuk és 1-2 napra konyakba áztatjuk.
A tejszínt felforraljuk, a tűzről lehúzzuk, és a feldarabolt tejcsokit beledolgozzuk. A ganache-t simára keverjük és berakjuk a hűtőbe.
Az áztatott fügét egy villával kiszedjük a konyakból, aprítógépben összezúzzuk, hozzákeverjük a tejcsokis krémhez, és egy nyomózsákba kanalazzuk az egészet.
Az étcsokit temperáljuk: 40-45 fokosra melegítjük, majd visszahűtjük 34-35 fokosra, ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat.
Elkészítjük a csokihüvelyeket: tovább hűtjük az étcsokit 31-32 fokosra, és megtöltjük vele a polikarbonát formát. Amikor már minden mélyedés megtelt csokival, az előre kikészített sütőpapír felé fordítjuk a formát, hogy a felesleges csoki lecsepegjen. A polikarbonát formát habkártyával lehúzzuk, és a sütőpapíron lévő csokit visszakanalazzuk a csokis tálba – a maradék csoki mennyiséggel fogjuk a bonbonokat lezárni. A formát 5 percre a hűtőbe tesszük, hogy a csokihüvelyek megdermedjenek.
Nyomózsákból a mélyedésekbe adagoljuk a fügés-tejcsokis tölteléket, helyet hagyva a lezárásnak, majd még 15 percre visszük a hűtőbe.
Az újratemperált csokival lezárjuk a bonbonokat. Újabb 30 perc hűtés után kifordítjuk a kész bonbonokat a formából.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: izharmonikus.blogspot.hu