Nagyon egyszerű recept. A legjobb kiegészítő bármilyen kacsa, liba ételhez – mi a hétvégén pl. pásztor tarthonyához készítettüke el. Friss, egészséges és semmi tartósítószer nincs benne …
Évezredek óta ismert, az étrendünk alapeleme, és szeretjük, mert annyira finom és jól néz ki! Viszont tudtad a káposztáról, hogy valóságos vitaminbomba? Olyan nyomelemeket és alapvető ásványokat tartalmaz, amelyek létfontosságúak a szervezetednek.
A vöröskáposzta akár 6–8-szor is több C vitamint tartalmaz, mint a fehérkáposzta. Aztán, a benne lévő vörös pigmentek (antrociánok) pedig csodákra képesek, ami a központi idegrendszer sejtjeinek karbantartását illeti!
A káposztában úgynevezett sulforaphanevegyület, antioxidáns is található, amely bizonyos enzimek termelődését fokozza a szervezetben, amelyek a máj méregtelenítéséért felelősek.
Továbbá
A Friss lilakáposzta saláta recept hozzávalói 8 főre:
- egy kis fej lila káposzta
- só kb 3 tk
- egy kis marék egész köménymag
- 2 db friss vagy szárított babérlevél
- 1 fej lila hagyma
- 4 dl víz
- 3-4 ek nádcukor
- 4 ek ecet
- friss őrölt bors
A Friss lilakáposzta saláta recept elkészítése:
- A lila káposztát vagy gyaluld le vagy éles késsel nagyon vékony szeletekre vágd; én a kést választottam, úgy, hogy a káposztából a torzsát kivágtam, majd nagyedeltem
2. Helyezd a káposztát egy tálba és sózd be alaposan, keverd össze, majd hagyd állni 1 -2 óra hosszat ( elhagyható, de nem árt ha a só kicsit megdolgozza a káposztát )
3. Az egész köménymagot dúrvára zúzd össze egy mozsárban , majd szórd a káposztára, add még hozzá a friss és tenyereddel összemorzsolt babérlevele.
4. forrald fel a 4 dl vizet, öntsd bele a nádukrot, az ecetet és borsozd meg
5. Öntsd az egész pác levet a tálba, majd alaposan keverd össze
6. Fedd le egy tányérral, tekerj konyharuhákat a tál köré, majd hagyd kihűlni
7. KÉSZ
Jó átvágyat kívánunk