Friss kutatás! Így csökkenti az éhséget az ismert gyümölcs
A gránátalmát magas antioxidáns-tartalma miatt szupergyümölcsként tartják számon. A szupergyümölcsök – túl azon, hogy bővelkednek az említett antioxidánsokban – kiemelkedő tápértékkel bírnak, és mindezeknek köszönhetően csökkentik a különböző betegségek kialakulásának kockázatát.
A közelmúltban azonban a gránátalma eddig ismeretlen tulajdonságára is fény derült: szakemberek szerint csökkenti az éhségérzetet – írja a Daily Mail.
A gránátalma éhségcsökkentő hatása
Az edinburgh-i Margit Királynő Egyetem kutatói 29 önkéntes bevonásával végezték el azt a vizsgálatot, melynek során a kísérleti alanyok felének gránátalma-kivonatot adtak, a másik felének pedig placebót.
A vizsgálat három hete alatt a résztvevőknek – kérdőíves módszerrel – be kellett számolniuk éhségérzetükről, illetve az étkezés okozta elégedettségükről, és vizsgálták az általuk elfogyasztott táplálék mennyiségét is.
Kevesebbet ettek
A gránátalma-kivonatot fogyasztó csoport a vizsgálat ideje alatt 22%-kal kevesebbet evett, mint a placebót kapó. Előbbiek átlagos adagja 447 gramm tészta volt, utóbbiaké 574 gramm.
Kisebb mértékű éhség, nagyobb fokú elégedettség
Ráadásul a gránátalmát fogyasztó csoport tagjai kevésbé volt éhesek: az elemzések szerint 12%-kal csökkent az éhségérzetük a kontrollcsoportéhoz képest. Végül az étkezés okozta elégedettségükről is be kellett számolniuk a vizsgálatban résztvevőknek. A kérdőívek kiértékelése során a kutatók arra jutottak, hogy a gránátalma-kivonatot fogyasztó csoport számára az étkezések 15%-kal nagyobb elégedettséget nyújtottak – a kontrollcsoporttal összevetve.
Polifenolok a háttérben?
A kutatócsoport most további vizsgálatok elvégzését tervezi, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a gránátalma által kiváltott fokozottabb jóllakottságérzést. Az egyik elmélet szerint a gyümölcs olyan polifenolokat tartalmaz, amelyek csökkentik az étvágyat.
A gránátalma további hatásai
Korábbi kutatások tanúbizonysága szerint a gránátalmalé csökkenti a vérnyomást, illetve segít leküzdeni a stresszt. Ezen kívül erős antioxidáns-tartalma miatt a Margit Királynő Egyetemen végzett vizsgálat vezetője, dr. Emad Al-Dujaili szerint biztosabb megoldást nyújt a szabadgyökök ellen, mint a vörösbor vagy a zöld tea. Végül a gránátalma az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét is csökkenti.
2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria
Forrás: femina.hu