2020. november 10.

Select your Top Menu from wp menus
Friss kutatás! Így csökkenti az éhséget az ismert gyümölcs

Friss kutatás! Így csökkenti az éhséget az ismert gyümölcs

Story Highlights

  • A gránátalma nem csupán egészséges, de segít megszabadulni a pluszkilóktól is.

 

A gránátalmát magas antioxidáns-tartalma miatt szupergyümölcsként tartják számon. A szupergyümölcsök – túl azon, hogy bővelkednek az említett antioxidánsokban – kiemelkedő tápértékkel bírnak, és mindezeknek köszönhetően csökkentik a különböző betegségek kialakulásának kockázatát.
A közelmúltban azonban a gránátalma eddig ismeretlen tulajdonságára is fény derült: szakemberek szerint csökkenti az éhségérzetet – írja a Daily Mail.

A gránátalma éhségcsökkentő hatása

Az edinburgh-i Margit Királynő Egyetem kutatói 29 önkéntes bevonásával végezték el azt a vizsgálatot, melynek során a kísérleti alanyok felének gránátalma-kivonatot adtak, a másik felének pedig placebót.

A vizsgálat három hete alatt a résztvevőknek – kérdőíves módszerrel – be kellett számolniuk éhségérzetükről, illetve az étkezés okozta elégedettségükről, és vizsgálták az általuk elfogyasztott táplálék mennyiségét is.

Kevesebbet ettek

A gránátalma-kivonatot fogyasztó csoport a vizsgálat ideje alatt 22%-kal kevesebbet evett, mint a placebót kapó. Előbbiek átlagos adagja 447 gramm tészta volt, utóbbiaké 574 gramm.

Kisebb mértékű éhség, nagyobb fokú elégedettség

Ráadásul a gránátalmát fogyasztó csoport tagjai kevésbé volt éhesek: az elemzések szerint 12%-kal csökkent az éhségérzetük a kontrollcsoportéhoz képest. Végül az étkezés okozta elégedettségükről is be kellett számolniuk a vizsgálatban résztvevőknek. A kérdőívek kiértékelése során a kutatók arra jutottak, hogy a gránátalma-kivonatot fogyasztó csoport számára az étkezések 15%-kal nagyobb elégedettséget nyújtottak – a kontrollcsoporttal összevetve.

Pomegranate seeds in a black bowl
Pomegranate seeds in a black bowl

Polifenolok a háttérben?

A kutatócsoport most további vizsgálatok elvégzését tervezi, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a gránátalma által kiváltott fokozottabb jóllakottságérzést. Az egyik elmélet szerint a gyümölcs olyan polifenolokat tartalmaz, amelyek csökkentik az étvágyat.

A gránátalma további hatásai

Korábbi kutatások tanúbizonysága szerint a gránátalmalé csökkenti a vérnyomást, illetve segít leküzdeni a stresszt. Ezen kívül erős antioxidáns-tartalma miatt a Margit Királynő Egyetemen végzett vizsgálat vezetője, dr. Emad Al-Dujaili szerint biztosabb megoldást nyújt a szabadgyökök ellen, mint a vörösbor vagy a zöld tea. Végül a gránátalma az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét is csökkenti.

2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: femina.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Meleg tésztasaláta sok zöldséggel – Amilyen egyszerű, olyan finom

  A meleg tésztasalátát kedvedre variálhatod. Lehet az alapja penne, fusilli, farfalle vagy kagylótészta. Szinte bármilyen zöldséget rakhatsz bele. Sonkával,...

Close