Franciaországból hoztuk el nektek ezt a húsvéti pástétom receptet. Borjúhús, libamáj, ropogós tészta….és még jól is mutat az ünnepi asztalon. Vágjunk is bele!
A Francia pástétom Hozzávalói:
- 500 g darált borjúhús
- 300 g hízott libamáj
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kis csokor metélőhagyma
- 1 kis csokor turbolya (vagy menta)
- 2 csomag leveles tészta
- 6 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál tej
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 mokkáskanál koriander mag
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 2 csipet morzsolt kakukkfű
- só
- őrölt bors
A darált borjúhoz kockázzuk a májat, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és metélőhagymát. Hozzáteszünk még 3 egész tojást, 1 tojássárgáját, tejet, tejfölt, a mozsárban összetört koriandert, a reszelt szerecsendiót, az őrölt borsot, az olíva olajat, a kakukkfüvet és sózom. Az egészet alaposan összegyúrjuk. Ahhoz, hogy a leveles tészta csücskei szépen illeszkedjen a szögletes őzgerinc formánkhoz a sütőpapíron levő tésztát kiterítjük és a közepére helyezzük a formát.
A forma sarkainál kiindulva kivágunk minden oldalnál 1-1 háromszöget. A tésztát a formába helyezzük és szépen összeillesztjük a csücsköknél a széleket. Belekanalazzuk és elterítjük a töltelék 2/3 részét, erre helyezzük az előre megfőtt, hosszában félbe vágott tojásokat szép sorjában és rárakjuk a maradék masszát és ellapítjuk.
A tészta széleit megkenjük egy kis vízzel. A maradék tésztából levágunk egy akkora méretű darabot, hogy befedje a formát. A pástétom tetejére helyezzük, villával lenyomkodjuk a széleit, hogy jól összetapadjon, megszurkáljuk a tetejét és egy késsel levágjuk az oldaláról a felesleges tészta darabokat.
A megmaradt tésztából, nyúl (vagy alkalomhoz illő) formákat szúrunk és kedvünk szerint kidíszítjük a pástétom tetejét. Végezetül megkenjük az egész tetejét, egy kis tojással. A pástétomot 210 fokon 35-40 percig sütjük. Tipp: , öntsünk egy kis vizet a gőzsütőnkbe vagy egy hőálló tálba.