Főzött tartár mártás, recept
A Főzött tartár mártás Hozzávalói:
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál mustár
- 2-3 dl 20 %-os tejföl
- olaj
- só, bors
- folyékony édesítő
Összekeverem a tojásokat a tejföllel, a mustárral, a sóval és a borssal, majd egy kis lábasban nagyon alacsony hőfokon kevergetve sűrűre főzöm (rottyanásig). Vigyázni kell, nehogy túlfőzzük, és a tojás összecsomósodjon benne! Egy-két kanál olajat keverek hozzá, és egy pár csepp folyékony édesítőszert. Hogy mennyi kell bele, kóstolással ellenőrzöm. Cukorral is édesíthető, de akkor az elején tegyünk hozzá 1 csapott evőkanállal.
Megjegyzés: az eredeti majonézhez nagyon sok olaj kell, ráadásul nyers benne a tojás, így főleg nyáron nem szívesen készítek majonézes ételeket. Ebben jóval kevesebb a kalória, így a diéta alatt sem kell teljesen nélkülözni a majonézes ételeket. Jó mártásalapnak, majonézes salátaöntetnek. Pl. nagyon finom vele a tojássaláta is, csak főtt tojással össze kell keverni, és fűszerezni kedvünkre (hagyma, snidling, fokhagyma, curry, bors, stb., ízlés szerint).
Forrás: aliza