Főzés nélküli eredeti Lengyel-tátrai Barszcz ( Borcs ) leves, recept

Főzés nélküli eredeti Lengyel-tátrai Barszcz ( Borcs ) leves, recept

A Főzés nélküli eredeti Lengyel-tátrai Barszcz ( Borcs ) leves ihletet adott és billentyűzetet ragadtam. A  LengyelTátraban jártám ( Gasienica völgy, Murowanieca menedékház) hétvégén többed magammal és kipróbáltam az egyik menedékház méltán híres Barszcz levesét, íme az ízelítő és a recept további kipróbálásra …

Főzés nélküli eredeti Lengyel-tátrai Barszcz ( Borcs ) leves

A Főzés nélküli eredeti Lengyel-tátrai Barszcz ( Borcs ) leves hozzávalói:

  • 6-7 eb cékla gumó
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 L forró víz
  • 1 ek cukor
  • ízlés szerint tengeri só
  • pár db szegfűbors – 1 tk (teás kanál)
  • 1 tk szemes fekete bors
  • 3 db babérlevél
  • pár db lestyánlevél – 1 tk
  • 1 tk reszelt torma
  • fél szelet teljeskiőrlésű kenyér
  • 6-8 db egész főtt tojás

Főzés nélküli eredeti Lengyel-tátrai Barszcz ( Borcs ) leves

A Főzés nélküli eredeti Lengyel-tátrai Barszcz ( Borcs ) leves elkészítése:

  1. A cékla gumókat meg kell pucolni majd egy nagy tába vagy fazékba, fél újjnyi vastagságúra bele szeletelni
  2. Mehet bele a fokhagyma, majd ráöntve a víz
  3. Maj mehet hozzá az összes maradék fűszer: cukor, só, szegfűbors, babérlevél, lestyán, egész – szemes fekete bors, torma; majd a végén a kenyér
  4. Közben magkavarom
  5. Négy napig kell állni hagyni egy konyha ruhával lefedve, két nap után ki kell venni belőle a kenyeret, minden más maradjon benne négy napig. A végén leszűrve tálalom és a főtt tojásokat negyedbe vagy szeletbe bele véágva tálalom

Köszönöm Nagy Árpád túratársamnak a segítséget a recept létrejöttéhez.

Jó étvágyat kívánunk !

Főzés nélküli eredeti Lengyel-tátrai Barszcz ( Borcs ) leves