Főzés nélküli eredeti Lengyel-tátrai Barszcz ( Borcs ) leves, recept
A Főzés nélküli eredeti Lengyel-tátrai Barszcz ( Borcs ) leves ihletet adott és billentyűzetet ragadtam. A Lengyel–Tátraban jártám ( Gasienica völgy, Murowanieca menedékház) hétvégén többed magammal és kipróbáltam az egyik menedékház méltán híres Barszcz levesét, íme az ízelítő és a recept további kipróbálásra …
A Főzés nélküli eredeti Lengyel-tátrai Barszcz ( Borcs ) leves hozzávalói:
- 6-7 eb cékla gumó
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 L forró víz
- 1 ek cukor
- ízlés szerint tengeri só
- pár db szegfűbors – 1 tk (teás kanál)
- 1 tk szemes fekete bors
- 3 db babérlevél
- pár db lestyánlevél – 1 tk
- 1 tk reszelt torma
- fél szelet teljeskiőrlésű kenyér
- 6-8 db egész főtt tojás
A Főzés nélküli eredeti Lengyel-tátrai Barszcz ( Borcs ) leves elkészítése:
- A cékla gumókat meg kell pucolni majd egy nagy tába vagy fazékba, fél újjnyi vastagságúra bele szeletelni
- Mehet bele a fokhagyma, majd ráöntve a víz
- Maj mehet hozzá az összes maradék fűszer: cukor, só, szegfűbors, babérlevél, lestyán, egész – szemes fekete bors, torma; majd a végén a kenyér
- Közben magkavarom
- Négy napig kell állni hagyni egy konyha ruhával lefedve, két nap után ki kell venni belőle a kenyeret, minden más maradjon benne négy napig. A végén leszűrve tálalom és a főtt tojásokat negyedbe vagy szeletbe bele véágva tálalom
Köszönöm Nagy Árpád túratársamnak a segítséget a recept létrejöttéhez.
Jó étvágyat kívánunk !