Foszlós Tökös beigli, recept

Foszlós Tökös beigli, recept

 

A Foszlós Tökös beigli Hozzávalói:

A tésztához:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 2 kanál olvasztott vaj
  • 2 kanál cukor
  • 7 g szárított élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 1 db kb 2 kilós sütőtök
  • 3-4 kanál cukor
  • 1kk fahéj
  • 10 dkg aranymazsola
  • 2-3 kanál kekszmorzsa

A tetejére:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 kanál tej
  • 2 kanál cukor

Foszlós Tökös beigli

Elkeverjük a langyos tejben a porélesztőt és a többi hozzávalóval együtt egy rugalmas, selyemes tésztát dagasztunk.
Leborítjuk egy tállal és 10 percig pihentetjük.
A tököt kettévágjuk, a magját eltávolítjuk és forró sütőben puhára sütjük.
Ha kihűlt, kikaparjuk a tökhúst, cukorral, fahéjjal, mazsolával ízesítjük. Az édes kekszmorzsát tetszés szerinti mennyiségben adjuk a péphez, annak függvényében, hogy mennyire volt vizes a tök.
A tésztát három részre osztjuk, késfok vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, lazán feltekerjük, majd sütőpapíros tepsibe helyezzük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és addig kelesztjük, amíg a sütő előmelegszik 180 C fokra. Megkenjük pici tejjel elkevert tojássárgájával, megszórjuk kristálycukorral és szép rózsaszínűre sütjük.
Roppant finom, puha sütemény, nekem kissé megrepedt a teteje, de ez egyáltalán nem rontott az ízén.

Foszlós Tökös beigli

Forrás: kisildi