Foszlós Tökös beigli, recept
A Foszlós Tökös beigli Hozzávalói:
A tésztához:
- 50 dkg rétesliszt
- 2 kanál olvasztott vaj
- 2 kanál cukor
- 7 g szárított élesztő
- 3 dl langyos tej
- csipet só
A töltelékhez:
- 1 db kb 2 kilós sütőtök
- 3-4 kanál cukor
- 1kk fahéj
- 10 dkg aranymazsola
- 2-3 kanál kekszmorzsa
A tetejére:
- 1 tojás sárgája
- 1 kanál tej
- 2 kanál cukor
Elkeverjük a langyos tejben a porélesztőt és a többi hozzávalóval együtt egy rugalmas, selyemes tésztát dagasztunk.
Leborítjuk egy tállal és 10 percig pihentetjük.
A tököt kettévágjuk, a magját eltávolítjuk és forró sütőben puhára sütjük.
Ha kihűlt, kikaparjuk a tökhúst, cukorral, fahéjjal, mazsolával ízesítjük. Az édes kekszmorzsát tetszés szerinti mennyiségben adjuk a péphez, annak függvényében, hogy mennyire volt vizes a tök.
A tésztát három részre osztjuk, késfok vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, lazán feltekerjük, majd sütőpapíros tepsibe helyezzük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és addig kelesztjük, amíg a sütő előmelegszik 180 C fokra. Megkenjük pici tejjel elkevert tojássárgájával, megszórjuk kristálycukorral és szép rózsaszínűre sütjük.
Roppant finom, puha sütemény, nekem kissé megrepedt a teteje, de ez egyáltalán nem rontott az ízén.
Forrás: kisildi