Ez egy igazi házi fonott kalács recept, melyet Czevrkon Áginak köszönhetünk. Ági néni nagyon gyakorlott háziasszony, mind a sütésben , mind a gyerek nevelésben . Ha ezt a receptet követik, biztosan JÓ kalács fog belőle kisülni – házi fonott kalács, Ági módra, akár húsvétra

Előkészítés | 5 perc |
Sütés/főzés | 20-30 perc |
Pihentetés | 1,5 óra |
Mennyiség |
főre
|
Hozzávalók
- 50 dkg finom liszt
- 1 mk só
- 60 g cukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 2 dl 30% !!! habtejszín nem kamu - hamu habtejszínek; kell a zsír a tésztba
- 1 dl 3,5% zsíros tej
- 2 dkg friss élesztő
Hozzávalók
|
![]() |
Elkészítés
- Ági néni felhívja a figyelmet : A gépi dagasztáshoz csak a szoba hőmérsékletű hozzávalókat szabad használni és dagasztani !
- Kézi dagasztás esetén: Egy nagy tálban el kell keverni a : liszt,só,cukor -t. Majd a közepébe egy mélyedést kell kézzel csinálni és a tojást, tojás sárgáját, tejszínt és a tejet bele önteni, majd végül az élesztőt bele kell morzsolni.
- Addig kell dagasztani amíg már nem ragad a kezünkhöz.
- Majd hagyni kell állni / kelni picit 30-35 percig letakarva
- Ha kész , ki kell borítani a tésztát egy előre lisztezett deszkára, majd annyi darabba vágni, ahány részből szeretné össze fonni a kalácsot.
- A darabokat egyesével, görgetni kell megfelelő vastagságúra, vastagabb legyen, de a kalács hosszban is meglegyen ha össze lesz fonva. Majd hagyni kell pihentetni a gögretett tészta hengereket kb 10-15 percig, mielőtt össze lesznek fonva.
- Mielőtt összefonjuk őket, lisztesnek kell lenni a tészta hengereknek.
- Ha össze van fonva a házi fonott kalács, akkor a tetejét le kell kenni a tojássárgájával és további 30-40 percig kelni hagyni még.
- Előmelegített 170C-os sütőben kell szép aranyló barnára megsütni.