Ez egy igazi házi fonott kalács recept, melyet Czevrkon Áginak köszönhetünk. Ági néni nagyon gyakorlott háziasszony, mind a sütésben , mind a gyerek nevelésben . Ha ezt a receptet követik, biztosan JÓ kalács fog belőle kisülni – házi fonott kalács, Ági módra, akár húsvétra

Print Friendly, PDF & Email
Recept nyomtatása
Fonott kalács
Ha ezt a receptet követitek, biztosan JÓ kalács fog belőle kisülni húsvétra, kellő mennyiségű zsír van benne és sokszor van pihentetve, hogy foszlós legyen.
Konyha magyar
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 20-30 perc
Pihentetés 1,5 óra
Mennyiség
főre
Hozzávalók
Sós fonott kalács készítés esetén:
 • 2 tk
 • 1 tk cukor
 • 1 ek tej és a többi hozzávaló változatlan marad
Konyha magyar
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 20-30 perc
Pihentetés 1,5 óra
Mennyiség
főre
Hozzávalók
Sós fonott kalács készítés esetén:
 • 2 tk
 • 1 tk cukor
 • 1 ek tej és a többi hozzávaló változatlan marad
Elkészítés
 1. Ági néni felhívja a figyelmet : A gépi dagasztáshoz csak a szoba hőmérsékletű hozzávalókat szabad használni és dagasztani !
 2. Kézi dagasztás esetén: Egy nagy tálban el kell keverni a : liszt,só,cukor -t. Majd a közepébe egy mélyedést kell kézzel csinálni és a tojást, tojás sárgáját, tejszínt és a tejet bele önteni, majd végül az élesztőt bele kell morzsolni.
 3. Addig kell dagasztani amíg már nem ragad a kezünkhöz.
  fonott kalács
 4. Majd hagyni kell állni / kelni picit 30-35 percig letakarva
 5. Ha kész , ki kell borítani a tésztát egy előre lisztezett deszkára, majd annyi darabba vágni, ahány részből szeretné össze fonni a kalácsot.
 6. A darabokat egyesével, görgetni kell megfelelő vastagságúra, vastagabb legyen, de a kalács hosszban is meglegyen ha össze lesz fonva. Majd hagyni kell pihentetni a gögretett tészta hengereket kb 10-15 percig, mielőtt össze lesznek fonva.
 7. Mielőtt összefonjuk őket, lisztesnek kell lenni a tészta hengereknek.
 8. Ha össze van fonva a házi fonott kalács, akkor a tetejét le kell kenni a tojássárgájával  és további 30-40 percig kelni hagyni még.
 9. Előmelegített 170C-os sütőben kell szép aranyló barnára megsütni.

Kommentek