fincsi ebéd 1/2 óra alatt – Zöldséges, gombás rizotto

A Zöldséges, gombás rizotto Hozzávalói, 4 személyre
- 30 dkg kerek szemű rizs (pl. arborio)
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- 1 L alaplé (lehet bolti)
- 1,5 dl fehérbor
- 1 kis fej vöröshagyma
- 20 dkg apró gomba
- 1 csomag újhagyma fehér és halványzöld részei
- 1 közepes karalábé
- 10 dkg bébispenót
- 5-7 dkg frissen ereszelt parmezán
- 2 ek vaj
- só
- bors
A Zöldséges, gombás rizotto Elkészítése:
Vaj és olívaolaj keverékén elkezdjük lepirítani a gombákat. Most nem sózzuk meg, mert nem szeretnénk, ha levet eresztene, ellenben egy kevés bors mehet rá. Ha szépen megpirultak, félretesszük őket egy tálba és bedobjuk a gombás, vajas, olajos keverékbe a finomra vágott vöröshagymát. Megsózzuk, és mehet is mellé az egyformára vágott újhagyma és a karalábé, majd egyből hozzáöntjük a rizst, amit szintén elkezdünk lepirítani. Amikor már látjuk, hogy a rizsszemek elkezdtek áttetszővé válni, hozzáöntjük a fehérbort. Ha a rizsszemek elkezdik felvenni a folyadékot, elkezdhetjük részletekben hozzáadagolni az alaplevet. Merőkanalanként mindig akkor adjuk hozzá az újabb adag alaplevet (kb 5 részletben), amikor a rizs felszívta a folyadékot, közben gyakran keverjük meg.
Amikor a rizs már majdnem fogkemény, vagyis al dente, akkor hozzáadjuk a bébispenótot és az utolsó kör alaplét. Belereszelünk jó sok parmezánt, és hogy az étel iszonyúan krémes és finom legyen, beledobjuk a vajat is, majd hagyjuk hogy szépen beleolvadjon a rizsbe. Tálalásnál rádobáljuk a korábban lepirított gombákat, és ha a rizottó így önmagában kevés lenne, akkor nyugodtan tegyünk mellé egy szelet sült húst, vagy ahogy mi csináltuk, egy buggyantott tojást. Ez utóbbinak a receptjét nemsokára szintén bemutatjuk!
Forrás: streetkitchen.blog.hu