Férfiak álma: Töltött káposzta gazdagon, recept

Férfiak álma: Töltött káposzta gazdagon, recept

Évek óta az a módi nálunk, hogy a fiam névnapját a síelésból szombaton hazaérkezve vasárnap ünnepeljük a családdal (a tavalyi év volt a kivétel). Jellemzően például marhapörkölttel és a Szlovákiából hozott knédlivel. Idén azonban a férjem nem tudott szabadulni a töltött káposzta gondolatától, még úgy sem, hogy szombaton este nem voltak éppen ideálisak a bevásárlási feltételek itthon. Például alig kaptunk savanyított káposztafejet. Mert ha eddig nem említettem volna, ezúttal nem az anyukám féle szabolcsi töltött káposzta készült, hanem a hajdúsági változat, savanyú káposztába töltve, sok füstölt hússal, kolbásszal. Sajnos éppen ez a bizonyos savanyú káposzta, ami túlságosan vastag volt, lett az elkészült étel egyetlen neuralgikus pontja. Nincs mese, legközelebb jóféle házit kell venni… Minden más azonban kitűnően ment. Felavattuk például végre a tavalyi alapítványi bálon nyert káposztafőző cserépedényemet. A végeredmény mindenkinek nagyon ízlett, a férjem is csak annyot változtatna legközelebb, hogy kézzel aprítaná a húst a tökéletes állag elérése érdekében.

A Töltött káposzta gazdagon hozzávalói:

A férjem először is elkészítette a tölteléket:

  • Közel 2 kg (1.8) darált sertés hús
  • 3 csésze rizs, (ez kb 70-75 dkg lehetett)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • pirosarany
  • 2 fej savanyított káposzta
  • 4 nagyobb szelet füstölt szalonna
  • 1 kg aprós savanyú káposzta
  • kb 0.5 kg füstölt hús (házias sonka)
  • 1 szál felkarikázott száraz kolbász
  • babérlevél
  • szemes bors

A Töltött káposzta gazdagon hozzávalói:  A férjem először is elkészítette a tölteléket:  Közel 2 kg (1.8) darált sertés hús 3 csésze rizs, (ez kb 70-75 dkg lehetett) 2 nagy fej vöröshagyma só bors pirospaprika

A Töltött káposzta gazdagon elkészítése:

  1. Közel 2 kg (1.8) darált sertés húst (jelen esetben lapockát) összekevert 3 csésze rizzsel (ez kb 70-75 dkg lehetett),2 nagy fej apróra vágott hagymával, amit előzőlegzsíron megpirított, fűszerezte sóval (3 lapátka), borssal, pirospaprikával (sokkal!) és piros arannyal.
  2. Ezt a masszát azután savanyított káposztalevelekbe töltötte (2 fejet használt el).
  3. 4 nagyobb szelet füstölt szalonnát kisütött, majd a szeleteket félre tette. A zsírján 1 nagy fej aprított hagymát üvegesre párolt, majd rátette 1 kg aprós savanyú káposztát, kb 0.5 kg füstölt húst (házias sonkát),1 szál felkarikázott száraz kolbászt.
  4. Fűszerezte babérlevéllel, szemes borssal, piros paprikával és sűrű „levest” főzött belőle.
  5. Ezután a cserépedénybe rétegezte az aprós és a töltött káposztákat. Dugdosott még közéjük kolbászdarabokat, a tetejét a félre tett szalonna darabokkal díszítette. Hideg helyen töltötte az éjszakát, másnap hideg sütőbe téve, 100-150 fokon sült mintegy 4 órát.

Tejföllel, puha kenyérrel fantasztikus lakoma! Desszertként emésztést elősegítő tablettákat ajánlok…

A fenti mennyiség egyébként kb 25-30 adagot jelent!

A Töltött káposzta gazdagon hozzávalói: A férjem először is elkészítette a tölteléket: Közel 2 kg (1.8) darált sertés hús 3 csésze rizs, (ez kb 70-75 dkg lehetett) 2 nagy fej vöröshagyma só bors pirospaprika

Forrás: eszterlancfoz