Férfiak álma: Töltött káposzta gazdagon, recept

Évek óta az a módi nálunk, hogy a fiam névnapját a síelésból szombaton hazaérkezve vasárnap ünnepeljük a családdal (a tavalyi év volt a kivétel). Jellemzően például marhapörkölttel és a Szlovákiából hozott knédlivel. Idén azonban a férjem nem tudott szabadulni a töltött káposzta gondolatától, még úgy sem, hogy szombaton este nem voltak éppen ideálisak a bevásárlási feltételek itthon. Például alig kaptunk savanyított káposztafejet. Mert ha eddig nem említettem volna, ezúttal nem az anyukám féle szabolcsi töltött káposzta készült, hanem a hajdúsági változat, savanyú káposztába töltve, sok füstölt hússal, kolbásszal. Sajnos éppen ez a bizonyos savanyú káposzta, ami túlságosan vastag volt, lett az elkészült étel egyetlen neuralgikus pontja. Nincs mese, legközelebb jóféle házit kell venni… Minden más azonban kitűnően ment. Felavattuk például végre a tavalyi alapítványi bálon nyert káposztafőző cserépedényemet. A végeredmény mindenkinek nagyon ízlett, a férjem is csak annyot változtatna legközelebb, hogy kézzel aprítaná a húst a tökéletes állag elérése érdekében.
A Töltött káposzta gazdagon hozzávalói:
A férjem először is elkészítette a tölteléket:
- Közel 2 kg (1.8) darált sertés hús
- 3 csésze rizs, (ez kb 70-75 dkg lehetett)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- só
- bors
- pirospaprika
- pirosarany
- 2 fej savanyított káposzta
- 4 nagyobb szelet füstölt szalonna
- 1 kg aprós savanyú káposzta
- kb 0.5 kg füstölt hús (házias sonka)
- 1 szál felkarikázott száraz kolbász
- babérlevél
- szemes bors
A Töltött káposzta gazdagon elkészítése:
- Közel 2 kg (1.8) darált sertés húst (jelen esetben lapockát) összekevert 3 csésze rizzsel (ez kb 70-75 dkg lehetett),2 nagy fej apróra vágott hagymával, amit előzőlegzsíron megpirított, fűszerezte sóval (3 lapátka), borssal, pirospaprikával (sokkal!) és piros arannyal.
- Ezt a masszát azután savanyított káposztalevelekbe töltötte (2 fejet használt el).
- 4 nagyobb szelet füstölt szalonnát kisütött, majd a szeleteket félre tette. A zsírján 1 nagy fej aprított hagymát üvegesre párolt, majd rátette 1 kg aprós savanyú káposztát, kb 0.5 kg füstölt húst (házias sonkát),1 szál felkarikázott száraz kolbászt.
- Fűszerezte babérlevéllel, szemes borssal, piros paprikával és sűrű „levest” főzött belőle.
- Ezután a cserépedénybe rétegezte az aprós és a töltött káposztákat. Dugdosott még közéjük kolbászdarabokat, a tetejét a félre tett szalonna darabokkal díszítette. Hideg helyen töltötte az éjszakát, másnap hideg sütőbe téve, 100-150 fokon sült mintegy 4 órát.
Tejföllel, puha kenyérrel fantasztikus lakoma! Desszertként emésztést elősegítő tablettákat ajánlok…
A fenti mennyiség egyébként kb 25-30 adagot jelent!
Forrás: eszterlancfoz