Fenséges Paprikás Krumpli Füstölt Házi Kolbásszal

Fenséges Paprikás Krumpli Füstölt Házi Kolbásszal
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 40 dkg füstölt házi kolbász
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál őrölt köménymag
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1.5 kg burgonya
  • 2 evőkanál (piros) fűszerpaprika

A tálaláshoz:
5 db cecei (savanyú) ecetes paprika
Elkészítés
A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A burgonyát megpucoljuk, alaposan megmossuk és cikkekre vágjuk. A felhasználásig vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. (Olyan fajtájú burgonyát válasszunk, amelynek lisztes a húsa, így főzés közben nem esik szét, ilyen pl. a „Gül baba”.)

A füstölt szalonnát felszeleteljük, bevagdaljuk, majd a bográcsban addig sütjük, amíg megpirul, és a beirdalt részek kakastaréjszerűen szétnyílnak. Kivesszük és félretesszük őket.

A füstölt kolbászt karikákra vágjuk, majd a szalonnából kisült zsiradékban 1-2 percig pirítjuk. Azután hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket és az őrölt köménymagot. Végül az apróra vágott vöröshagymát is a bográcsba tesszük, és lassú tűzön aranysárgára pirítjuk.

Közben a zöldpaprikát kicsumázzuk,leöblítjük, a paradicsomot is megmossuk. Mindkettőt 1×1 cm- es kockákra vágjuk.

Az aranysárgára pirított vöröshagymára őrölt pirospaprikát szórunk, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldpaprikát és paradicsomot, végül pedig a cikkekre vágott burgonyát.

A paprikás burgonyát a végén már csak sóval ízesítjük, más fűszer nem szükséges hozzá. Azonnal, még melegen tányérokba szedjük, ügyelve,hogy a kimért adagok ne legyenek zsírosak. Mindegyiket egy-egy „kakastaréjjal” koronázzuk. Cecei savanyú paprikával kínáljuk ezt a fogást.