Falusi görcs leves, recept
A görcsleves, vagy csimbókos leves egy hagyományos paraszti találmány, a pásztorkultúra leleményességének egyik legszebb példája. Nevét a hagymás zsírral megkent sodort tésztáról kapta, aminek elkészítésére számos variációt találunk. Nem csoda, hogy a roma konyhában is kiemelt szerephez jut, és sokszor kerül a mi asztalunkra is. Olcsó, tartalmas, isteni finom, ráadásul a szabadban is elkészíthető. Jó szívvel ajánlom az előttünk álló őszi napokra!
A Falusi görcs leves Hozzávalói: Leves (kb. 4 nagyobb adag)
-2 ek. libazsír
– leveszöldség
– 10 dkg krumpli
– 1 db paradicsom
– 1 db paprika
– só, bors, pirospaprika
– 2 tojás
– 20 dkg liszt
– 1 hagyma
– kolbász (ízlés szerint)
– petrezselyem
– zellerlevél
A Falusi görcs leves elkészítése:
- A tészta elkészítésével kezdem a leves elkészítését. Leszitálom a lisztet, adok hozzá egy kis sót, és összegyúrom a tojásokkal. Vékonyra nyújtom, majd pihentetem. Mialatt a tésztánk picit szárad, addig a zsírom lepirítom a finomra vágott hagymát. Az eredeti recept szerint kis pirospaprikát adunk hozzá, és készen vagyunk. Én viszont pici kolbász morzsalékot adok a hagymához,ami szépen megszínezi. ( Van aki a szalonnát használ, de nem ritka, hogy kis májat vágnak a hagymára.) Megvárom, hogy picit kihűljön, mielőtt a paprikát hozzáadom, hogy ne keseredjen meg.
- A kinyújtott tésztát megkenem a hagymás keverékkel, majd körülbelül 10*5 cm kis téglalapokat vágunk a tésztából.Megsodorjuk, majd „görcsöt” kötünk a kis tészta csíkokból.
- A zöldségeket, a hagyma és a paprika kivételével, megpucolom, és igyekszem egyforma nagyságú darabokra vágni. A zöldségeket kedvünkre válogathatjuk össze, ha valami éppen nincs otthon, akkor azt nyugodtan elhagyhatjuk.
- Pici libazsíron lepárolom a zöldségeket, majd ízesítem. Megpárolom a zöldségeket, hozzáadom a petrezselymet, és az apróra vágott zellerlevelet, majd felöntöm hideg vízzel a már puhuló zöldségeket, és ha már forr a leves, akkor beleengedem a görcsöket, és kb. 10 perc alatt készre főzöm.
Jó étvágyat!
forrás: romanigastro.blog.hu