2020. november 08.

Select your Top Menu from wp menus
Amit biztosan nem tudtál a Macskanyelvről – Macskanyelv házilag recept

Amit biztosan nem tudtál a Macskanyelvről – Macskanyelv házilag recept

Story Highlights

  • Sokáig fogok álmodni vele
  • Egy német gasztroblogon akadtam a receptre, a hölgy akinek a receptet köszönhetjük, a következőképpen vezette fel:
  • “Puha, zaftos, vajas, cukros, karamellás… Mit is mondhatnék? Vannak ételek, amelyek egyszerűen álomszerűen isteniek, vannak amelyektől az ember azonnal hanyatt esik. A fátyol minderre rátesz még egy lapáttal! Maga a csábítás, ördögien finom, az ember csak bontja és bontja, míg a végén semmi sem marad. Aki nem készíti el, az maga tehet róla.”
  • És én mit mondhatnék, miután elkészítettem, minden szavával egyetértek, és ezúton is köszönöm szépen, az egész családot sikerült vele elvarázsolnom kicsiktől a nagyokig

A macskanyelvet ugye senkinek nem kell bemutatni. Már jó pár évtizede benne van a csoki kultúránkban. Feltalálása Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci származású cukrász nevéhez fűződik és már 1892-től ismert volt. A régi designt felváltotta egy frissebb, mégis a régihez hű csomagolás típus.

Szende játszó cicák kergetnek valamit (az a képről ugyan nem derül ki, hogy mit). A doboz oldalán hirdeti hogy már 120 éves a magyar macskanyelv, és ezt a fajta hangulatot át is adja a design. Ez olyan szerencsi csoki ráadásul amit még tényleg Szerencsen gyártanak, tehát igazi vérbeli magyar csoki.

macskanyelv

macskanyelv
Ez volt a múlt rendszer édesipari csomagolása

macskanyelv-csoki3

Macskanyelv házilag

Na milyen? Vagány, ha? 80-as évek, hiányoztok. Térdig felhúzott zoknis, szandálos kisfiúk, aktatáskával fontoskodó nagyobb fiúk, hol vagytok?:) Nem mondom, hogy a macskanyelvért ölni tudtam volna, mert alapvetően csak egy tejcsokiszeletke volt, de azért kultikus darab és simán ott a helye a reprodukciós listámon.
Nyilván nincs nagy konyhai tudomány benne, sőt, grafikai sincs, nem én hímeztem rá a macskafejet, csak egy jól eltalált forma kell hozzá, amit pont erre találtak ki. No meg izom, erő, hogy a profi polikarbonát formából kiütögessük a kész csokikat. Ez a legnehezebb része.

 

Ez most úgy készült, hogy megolvasztottunk 60 g tejcsokit (kb 42 fokosra), majd lehúztuk a tűzről és hozzáadtunk további 40 g tejcsokit és addig kevergettük, míg teljesen felolvadt benne, sőt, tovább is, hogy még kicsit hűljön a csoki. (Maghőmérővel mértük is, kb 32 fokra kell hűlnie.)

macskanyelv_34

A polikarbonát forma mélyedéseibe öntjük a csokit, párszor odaütjük a formát a konyhapulthoz, hogy eltűnjenek a buborékok. Habkártyával lehúzzuk a felesleges csokit és hűtőbe tesszük, míg a csoki megdermed (kb. fél óra). Kivesszük a hűtőből és a széleit odaütögetjük a konyhapulthoz, picit feszegetjük is kézzel (ahogy “bonbonmentorom” írja, “mint amikor a szilárd jégkockatartóból a jégkockát akarjuk kivenni”) és aztán vagy kipotyognak a csokik vagy nem:)

Nekünk nagy nehezen kijöttek, de addigra már túl voltunk pár “ááá, basszus, nem jön ki, dobhatjuk ki az egészet” és ” a francba, miért nem lehet ezt kinyomni, mint a szilikonból”   és “mit ronthattunk vajon el” és “hagyjuk a csudába az egészet”-en. de Laci mindenre elszánt volt és kiütögette belőle a csokikat. Ahhoz képest, hogy először használtunk polikarbonát formát, azt is sikernek könyvelem el, hogy kijöttek a csokik. Hogy még nem tökéletesek, az már más kérdés.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: csakapuffin.cafeblog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Bögrés császármorzsa a sütőből, recept

Nincs cukor a tésztában, de aki ragaszkodik hozzá, nyugodtan tehet bele A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! A Bögrés...

Close