Fahéjas koszorú, recept

Fahéjas koszorú, recept

A Fahéjas koszorú Hozzávalói:

a tésztához:

  • 35 dkg liszt,
  • 1,7-2 dl tej,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 5 g szárított élesztő,
  • 1 tojássárgája,
  • 3,5 dkg olvasztott vaj,
  • csipetnyi só;

a töltelékhez:

  • 8 dkg vaj,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj;
  • porcukor.

A Fahéjas koszorú Elkészítése:

  1. A lisztet összekeverjük az élesztővel meg a sóval, hozzáadjuk a tojássárgáját meg az langyos olvasztott vajat, majd szükség szerinti mennyiségű tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és kb. 70 cm hosszú téglalapra nyújtjuk.
  2. A töltelékhez a vajat habosra kavarjuk a cukorral meg a fahéjjal, majd lekenjük vele a tésztát(1 evőkanálnyi fahéjas vajat félreteszünk). Feltekerjük, éles késsel hosszában kettévágjuk, úgy hogy a végén 2-3 cm-t egybehagyunk. A két tésztacsíkot háttal egymáshoz fordítjuk és összefonjuk, úgy, hogy a vágott felük kifele legyen, majd kerekre formázzuk.
  3. Sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe helyezzük(középre tehetünk egy hőálló szuflé formát vagy egy alufólia galacsint, hogy sütés közben megmaradjon a koszorúforma). Lekenjük a félretett fahéjas vajjal, majd 20 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 percig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Fahéjas koszorú

Forrás: aledakonyhaja