Fahéjas koszorú, recept

A Fahéjas koszorú Hozzávalói:
a tésztához:
- 35 dkg liszt,
- 1,7-2 dl tej,
- 1 evőkanál cukor,
- 5 g szárított élesztő,
- 1 tojássárgája,
- 3,5 dkg olvasztott vaj,
- csipetnyi só;
a töltelékhez:
- 8 dkg vaj,
- 10 dkg cukor,
- 1 teáskanál őrölt fahéj;
- porcukor.
A Fahéjas koszorú Elkészítése:
- A lisztet összekeverjük az élesztővel meg a sóval, hozzáadjuk a tojássárgáját meg az langyos olvasztott vajat, majd szükség szerinti mennyiségű tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és kb. 70 cm hosszú téglalapra nyújtjuk.
- A töltelékhez a vajat habosra kavarjuk a cukorral meg a fahéjjal, majd lekenjük vele a tésztát(1 evőkanálnyi fahéjas vajat félreteszünk). Feltekerjük, éles késsel hosszában kettévágjuk, úgy hogy a végén 2-3 cm-t egybehagyunk. A két tésztacsíkot háttal egymáshoz fordítjuk és összefonjuk, úgy, hogy a vágott felük kifele legyen, majd kerekre formázzuk.
- Sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe helyezzük(középre tehetünk egy hőálló szuflé formát vagy egy alufólia galacsint, hogy sütés közben megmaradjon a koszorúforma). Lekenjük a félretett fahéjas vajjal, majd 20 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 percig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Forrás: aledakonyhaja