2021. január 26.

Select your Top Menu from wp menus
Fahéjas kelt bogyók, recept

Fahéjas kelt bogyók, recept

Ha arra gondolok, hogy számomra milyen a finom desszert, biztosan nem egy kelt tésztás édesség jut eszembe. Ezért lepett meg engem is, hogy ez a fahéjas dolog mennyire bejött. Szó szerint rájártam, pedig mindig eldöntöttem, hogy na ez az utolsó, de nem bírtam ki. Ez valami fantasztikus!!! Olyasmi, mint a majomkenyér, de mégsem az.

Volt valamikor régebben egy felhívásunk, hogy küldjetek jól bevált recepteket. Egy picit elmaradtam a megsütögetésükkel, de most elkezdtem pótolni. Ott Katalin egy lelkes olvasónk, aki szokott nekem küldeni jól bevált recepteket. Ezt a tésztát is ő küldte, brióst és tekercseket szokott belőle sütni. Én egy picit átfantáziáltam, de a tészta recept az övé. Köszönjük szépen, a recept tényleg tökéletes!

Fahéjas kelt bogyók

A Fahéjas kelt bogyók Hozzávalói

  • 50 dkg fehér búzaliszt
  • 3 dkg friss élesztő összemorzsolva
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 db citrom reszelt héja (elhagyható)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag van.cukor
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1-2 csipetnyi só

szóráshoz-töltéshez:

  • 150 g vaj
  • 15 g fahéj
  • 150 g cukor
  • 200 g főző vagy habtejszín a locsoláshoz
  • karamell öntet a tetejére (elhagyható)

Fahéjas kelt bogyók

Én nagyon egyszerűen csináltam, mindent belezúdítottam a kenyérsütő gépbe. Készítettem már kézzel is, ekkor minden hozzávalót beleöntöttem egy nagy tálba, és elkezdtem összegyúrni. Ez a tészta picit lágy, picit ragad, de simán meg lehet oldani.

Néha-néha szórtam hozzá még kevés lisztet, és a pulton gyúrtam kis gombóccá. Kelesztőtálban letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztettem.Mikor már jó pufi lett, akkor kis gombócokra tépkedtem. Kisebb-nagyobb darabokra, kinek, hogy tetszik. 150 g vajat megolvasztottam, másik tálba előkészítettem a fahéjas cukrot. A golyókat először az olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba forgattam. Ha jó gazdagon hempergettek, lehetséges, hogy ez a cukor-fahéj-vaj mennyiség nem lesz elegendő, és pótolni kell.

Persze ez legyen a legnagyobb probléma… 30cm átmérőjű pitetálam aljára sütőpapírt vágtam (szilikonos! fontos, különben leragad) ebbe tettem bele szépen egymás mellé a golyócskáimat. Ezt a tálat sütés közben kicsit kinőtte, tehát lehet nyugodtan ennél nagyobb, vagy téglalap alakúba is pakolni őket. Üvegbe, kerámiába, ami van otthon. 200 g tejszínnel meglocsolgattam, majd fél órát hagytam kelni még így a pitetálban. Itt sütés előtt:

Előmelegített, 180 fokos sütőben sütöttem 35 percig. A légkeverést félidőben levettem, mert elkezdett nagyon pirulni. A széle lett a legfinomabb…

Fahéjas kelt bogyók

Rögtön, ahogy kivittem a sütőből, rálocsoltam a karamell öntetet. Recept itt. Hát ez valami csoda! Komolyan. A külső kérge kicsit ropogós lett, belül olyan puha, hogy szavak nincsenek rá, a karamell öntet meg amúgy is a szerelmem, szóval ez tényleg ott van… Nagyon!

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

 

Forrás: falusilibak.cafeblog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Almás máktorta
Almás máktorta, recept

  2012-ben volt az ország tortája a szabolcsi almás máktorta. Egy ideje már szemezgetek vele, most elkészítettem a picit egészségesebb változatát....

Close