Fahéjas fátyol kalács – a tökéletes délután receptje

A borús hétvégén valami lélekmelengető finomságra vágytunk. Az elmút időszakban mindenhol csak a fátyol kalácsot láttam, a vasárnap délután pedig tökéletes alkalomnak ígérkezett, hogy én is beadjam a derekamat és végre kipróbáljam. Jelentem ez valami elképesztően finom. A végeredmény egyszerűen mennyei puha, krémes finomság és az eddigi kelttésztákoz egyáltalán nem hasonlítható. Sok féle képpen variálható és egyetlen hibája, hogy nagyon gyorsan elfogy, így érdemes már az első alkalommal dupla adaggal kezdeni. A recepet a Rupáner konyhábólszármazik.
A Fahéjas fátyol kalács, Hozzávalók a tésztához:
- 3 bögre liszt
- 1 bögre tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 5 dkg vaj
- 1 ek. cukor
- 1 egész tojás
- egy csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 7 dkg vaj
- 1/2 bögre cukor
- 2 csapott tk. őrölt fahéj
A tejet, a vajat és a cukrot langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a lisztet sót, a tojást és az élesztőt is. Kidagasztjuk alaposan a tésztát, majd 40 perce letakarva pihenni hagyjuk. Kelesztéshez az utóbbi időben jól zárható tálat használok, sokkal szebben, és gyorsabban elkészül vele a tészta, nem kell attól tartani, hogy huzatot kap, és a külső hőmérséklet sem befolyásolja annyira.
Miután megkelt a tészta, egy kb. 30×50 cm-es téglalap formára nyújtjuk.
A fahéjat a cukorral elvegyítjük, a vajat pedig felolvasztjuk. A tésztalapot meglocsoljuk a vajjal, majd szépen elterítjük rajta, és megszórjuk a fahéjas cukorral, hogy mindenhova jusson belőle. Mind a fahéjas cukorból, mind a vajból hagyok egy picit, és a végén, amikor a tészta már a formában van, meglocsolom vele.
Ezután felvágjuk 6 egyenlő csíkra vízszintesen, majd a kapott csíkokat egymásra helyezzük a képen látható módon és ismételten 6 részre vágjuk, így megkapva a négyzet alakű tornyokat. Egy őzgerincformát kivajazunk és lisztezünk és a kis tornyokat egymás mellé, élükre állítva belehelyezzük. Letakarjuk és hagyjuk, hogy 40 perc alatt újra megkeljen a formában. Sütés előtt meglocsoljuk a meghagyott vajjal és fahéjjal, majd előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
A tésztája rendkívül omlós lesz, a cukor megkaramellizálódik, a lakást pedig fahéj illat lengi körül, ami a borongós napokat tökéletesen megédesíti 🙂
Jöhet mellé egy finom forrócsoki és egy klassz film, és kész a „tökéletes vasárnap délután” receptje.
Forrás: mosolyreceptek