Fahéjas fátyol kalács bögrésen, recept
A Fahéjas fátyol elnevezés tőlem ered, hosszasan gondolkoztam, hogy hogyan lehetne fordítani a “Zupf” szócskát, amely ezt a kelt mennyországot jellemzi. A “zupfen”, az valamiféle tépkedni, bontogatni jelentéssel bír. A német kifejezés tökéletesen fedi azt a fajta tevékenységet, amivel ezt a süteményt rétegről-rétegre szinte le lehet bontani. Nekem olyan fátyolszerű az egész, így lett belőle az, ami
A recepten egyszerűsítettem, akárcsak a hozzávalókon is, kristálycukorral, hosszadalmas dagasztás nélkül is tökéletesen működött!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
A Fahéjas fátyol kalács bögrésen Hozzávalói:
– 3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
– 1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl)
– 1 csomag szárított élesztő (7 g-os, megfelel 2,5 dkg frissnek)
– 1 púpos evőkanál kristálycukor
– 5 dkg vaj
– 1 tojás
– 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
– 7 dkg vaj
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 2 csapott teáskanál őrölt fahéj
A Fahéjas fátyol kalács bögrésen Elkészítése:

1. Egy műanyag tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük mikrohullámú sütőben. Ha nincs mikró, akkor tűzhelyen, tűzálló edényben. Csak meleg legyen, ne forró.
2. Ezután kevergessük egy picit villával, hogy a cukor feloldódjon, és egy picit visszahűljön. Langyosnak kell lennie!
3. Mérjük bele a tálba a lisztet, a sót, a tojást, majd az élesztőt, és villával alaposan keverjük össze az egészet.
4. Ezután fogunk egy fakanalat, és elkezdjük dagasztani. Nem kell megijedni, mert nem fogjuk túlzásba vinni, ez két-három perces elfoglaltság lesz nagyjából. Én a következőképpen csináltam: a tálat a konyhapultra tettem, a derekamnak támasztottam, egy kézzel fogtam, a másikkal pedig alulról, és oldalirányból pofozgattam a tésztát a fakanállal, míg szép sima nem lett, és el nem kezdett elválni az edény falától.
5. Ezután megliszteztem a tetejét, majd negyven percig pihentettem a tálban, egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten.
6. Lisztezett felületen 30*50 centis téglalappá nyújtottam, amit megkentem az előzőleg felolvasztott vajjal, majd megszórtam a fahéjjal összekevert cukorral. Fontos: a vajból és a fahájas cukorból is kihagytam egy-egy evőkanálnyit, amit a tetejére tettem később.
7. A téglalapot hat egyenlő csíkra vágtam (a rövidebbik oldalánál), majd a csíkokat egymásra helyeztem.
8. Magyarán kaptam egy emeletes csíkot, amelyet további hat kockára vágtam óvatosan.
9. Ezeket a kockákat kivajazott püspökkenyérsütő formába sorakoztattam élével, ahogyan a fotón is látható. Megkentem a tetejét a maradék vajjal és meghintettem a maradék fahéjas cukorral.
10. Újabb negyven percet pihentek letakarva, és olyan szépen meghíztak, hogy majdnem kitöltötték az egész formát.
11. Ekkor 175 fokos sütőbe került, alul-felül sütés programra és körülbelül 25-30 perc alatt készre sült ez a csoda.
12. Gyönyörűen kiborult a formából, és nagyon gyorsan hűlt helye maradt, vagy még inkább meleg helye???
Jó étvágyat!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: rupanerkonyha.cafeblog.hu