Esterházy rostélyos – recept és történelme
![Esterházy rostélyos – recept és történelme](https://receptexpressz.hu/wp-content/uploads/2016/01/eszterhazy-rostelyos-recept.jpg)
Mi köze az Esterházyaknak a rostélyoshoz?
Rostélyosunk névadója Esterházy Pál Antal herceg . 1786-ban született és 1866-ban hunyt el. Nagyban politizált és evett. Főleg az utóbbival foglalkozott gyakorta. Külügyminiszterként táplálkozott, később mint Ferenc József képviselője falta a beluga kaviárt Moszkvában, II. Sándor cár koronázása idején; végül elnyelte őt a feledés.
Híres neve mindörökké él, nem a históriákban, annál inkább az étlapokon, mivel Esterházy Pál Antal neve koronázza a rostélyosok egyik fajtáját. Ennek ke oka lehetséges. A bécsi vendéglátóipari főiskola professzorai vélemény szerint vagy ő volt a sajátos készítési mód feltalálója… vagy és ez a valószínűbb föltevés -, valamelyik lelkes, de neve sincs szakács-géniusz így akarta megörökíteni a gurmand herceg dicsőségét a menülapon.
Az Esterházy rostélyos hozzávalói:
- 4 szelet marharostélyos
- só
- liszt
- zsír
- 1 fej vöröshagyma
- vegyes zöldségek vékony csíkokra vágva
- kapribogyó
- babérlevél
- tejszín, fehérbor, citrom
- mustár
- spagetti tészta
A marharostélyosok széleit bevagdossuk, kiveregetjük, sózzuk, lisztben forgatjuk.
Forró zsíron szép pirosra sütjük a rostélyos szeleteket, majd kiszedjük a serpenyőből. A serpenyőben marad zsírban a hagymát megdinsztelem majd, vízzel felengedem. Bele helyezem a rostélyosokat, a babérlevelet, vékony csíkokra vágott gyökér zöldségeket,kapribogyót, sót, borsot és lassú tűzön puhára főzöm.
Később a rostélyosokat kiszedem, és habarást készítek a zöldséges ragúból, melyet citrom héjjal és lével bolondítok meg, meglocsolom fehérborral. Tésztával tálaljuk, a húsokra a végén rá lehet önteni a csodás ragút.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala