Esterházy rostélyos – recept és történelme

Esterházy rostélyos – recept és történelme

 

Mi köze az Esterházyaknak a rostélyoshoz?

Rostélyosunk névadója Esterházy Pál Antal herceg . 1786-ban született és 1866-ban hunyt el. Nagyban politizált és evett. Főleg az utóbbival foglalkozott gyakorta. Külügyminiszterként táplálkozott, később mint Ferenc József képviselője falta a beluga kaviárt Moszkvában, II. Sándor cár koronázása idején; végül elnyelte őt a feledés.

eszterhazy pál antal herceg

Híres neve mindörökké él, nem a históriákban, annál inkább az étlapokon, mivel Esterházy Pál Antal neve koronázza a rostélyosok egyik fajtáját. Ennek ke oka lehetséges. A bécsi vendéglátóipari főiskola professzorai vélemény szerint vagy ő volt a sajátos készítési mód feltalálója vagy és ez a valószínűbb föltevés -, valamelyik lelkes, de neve sincs szakács-géniusz így akarta megörökíteni a gurmand herceg dicsőségét a menülapon.

 

Az Esterházy rostélyos hozzávalói:

  • 4 szelet marharostélyos
  • liszt
  • zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • vegyes zöldségek vékony csíkokra vágva
  • kapribogyó
  • babérlevél
  • tejszín, fehérbor, citrom
  • mustár
  • spagetti tészta

A marharostélyosok széleit bevagdossuk, kiveregetjük, sózzuk, lisztben forgatjuk.

 

eszterházy rostélyos

 

Forró zsíron szép pirosra sütjük a rostélyos szeleteket, majd kiszedjük a serpenyőből. A serpenyőben marad zsírban a hagymát megdinsztelem majd, vízzel felengedem. Bele helyezem a rostélyosokat, a babérlevelet, vékony csíkokra vágott gyökér zöldségeket,kapribogyót, sót, borsot és lassú tűzön puhára főzöm.

Később a rostélyosokat kiszedem, és habarást készítek a zöldséges ragúból, melyet citrom héjjal és lével bolondítok meg, meglocsolom fehérborral. Tésztával tálaljuk, a húsokra a végén rá lehet önteni a csodás ragút.

 

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala