A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Receptexpressz
Sátoraljújhelyi gyerek vagyok, családom egy része Zamplén vármegyei, másik szabolcsi … ebből a familiáris mixből született meg receptem…
A darált húst egy tálba rakom, a rizst alaposan, többször megmosom, és hozzáadom a húshoz. A hagymt disznózsíron megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörkölt alap), ráöntöm a húsra és a rizsre – lehet bele tenni egy fej paradicsomot és egy TV ill. hegyes erős paprikát is. Hozzáadom az egyik sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, friss csombort a vegetát és az összezúzott fokhagymákat.
Az egészet kézzel jól összedolgozom. A káposzta (torzsáját) közepét kivágom, forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé. A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem őket. A levelekről a torzsás részt levágom, a közepénél kétfelé hasítom, majd a tölteléket belerakom úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekszem minél kisebb káposztákat készíteni.
A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott szalonnával, és sorban lerakom a töltött káposztákat, közé mehet a füstölt hús is és a kolbász darabok is. Kétsoronként megszórom újabb szalonnával és addig rakom, amíg el nem fogynak.
A fazekat felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és felteszem főni. Mielőtt puhára főne, karikára vágott paradicsomot, TV paprikát és kaliforniai paprika szeleteket rakok rá teszek még hozzá friss csombort, majd a megmaradt egy doboz sűrített paradicsomot kis tálkában forró vízzel elkeverem, és ráöntöm a tetejére vagy : inkább ezt ajánlom rántást készítek, mellyel együtt üntöm a fazékban levő gombócok tetjére. Fedő alatt hagyom, hogy puhára főjön.
Ízlés szerint tejföllel fogyasztható.